„По велопътеките с приятел“: отборното състезание ще се проведе на 6 октомври

Eмблематичното отборно състезание „По стъпките на Алеко с приятел“ ще се проведе за седма поредна година на 5 и 6 октомври 2024 г. В него вече ще могат да се включат и любители на планинското колоездене

0
 

Сподели

Shares

По стъпките на АлекоEмблематичното отборно състезание „По стъпките на Алеко с приятел“ ще се проведе за седма поредна година на 5 и 6 октомври 2024 г. Новото тази година е, че форматът се разширява в два дни, включвайки две различни надпревари. Отборите, които ще изминат трасетата пеша, ще се състезават в първия ден, а на следващия ще стартират отборите в новото предизвикателство „По велопътеките с приятел“. То е насочено към любителите на планинското колоездене и ще се проведе за пръв път тази година. За него искаме да научим повече и затова потърсихме представители на организаторите от Туристическо дружество „Боерица“. Ето какво ни разказаха те:

По велопътеките с приятелКак стигнахте до идеята за надпреварата с велосипеди?

В последните 3 години ние, ТД „Боерица“, заедно с екипа на Добри Добрев и Panagiotis Giotakis, от екипа на „Bike Ventures“ изградихме едно от най-атрактивните трасета в рамките на София, а именно велотрасе „Пумба“ в Люлин планина. Трасето започва от най-високата точка на Люлин планина – вр. Дупевица и се спуска до х. „Бонсови поляни“. В това начинание се включиха като доброволци много членове на дружеството и приятели, запалени байкъри.

Покрай всички акции и карания, които направихме, се обособи страхотна общност от хора с любов към планинското колоездене, които постоянно ни подхвърляха, че трябва да направим състезание.

През изминалата 2023 г. реализирахме проект към програма Европа – „Велопарк Двете планини – скритата перла на София“, в чиято основа е да покажем и дигитализираме възможностите за практикуване на планинско колоездене в двете планини: Витоша и Люлин планина.

Така и се роди дългото трасе за състезанието ни „По велопътеките с приятел“, което включва каране и в двете планини, с 45 км дистанция и 1500 положителна метра денивелация.
Разбира се за любителите с по-слаби възможности има и късо трасе, което е 20 км с 550 метра положителна денивелация.

По велопътеките с приятелДе факто „По велопътеките с приятел“ се явява естествен втори ден от провеждащото се вече за 7-ма поредна година най-голямо, изцяло отборно състезание, в България по планинско бягане „По стъпките на Алеко с приятел“.

Верни на нашата концепция, и велоденят е в изцяло отборен характер, т.е. няма опция за индивидуално участие.

Различават ли се трасетата от тези за бегачите? Кои са най-предизвикателните участъци?

Трасетата за планинско колоездене са изцяло различни от бегаческите, така и трябва да бъде, за да е удоволствието пълно.

Определено дългото трасе във велоденя ще е силно предизвикателно, както от физическа гледна точка така, и от техническа. Само за пример може да кажем, че то ще преминава през четири от най-„приказните“ пътеки на Витоша и Люлин планина, а именно:

  •  Червената шапчица
  •  Кума Лиса
  •  Пумба
  •  Люлинска засуканица.

По стъпките на АлекоИма ли възрастова граница за участие? Какви са останалите изисквания за участие? 

Приветстваме участници под 18-годишна възраст, ако са физически подготвени за съответната дистанция и бъдат придружени от родител/настойник.
Категорията “Семейство” е тази, в която участват повечето млади планинари, заедно с техните семейства.

Дългите дистанции на двете дисциплини са по-технични и изискват по-сериозна физическа подготовка.
За сметка на това късите дистанции са пригодени, както за напреднали така и за начинаещи бегачи, планинари и Вело ентусиасти!

По стъпките на АлекоСъстезанието по бягане „По стъпките на Алеко“ за кой път ще се проведе и как изглеждат статистиките досега? 

Състезанието се провежда за 7-ма поредна година! Имаме удоволствието да организираме събитие, което от 2018 г., до сега се разрасна толкова много, че сме имали над 900 отбора! В това число сме имали отбори, които са преминавали дългото ни, бегаческо трасе (27 км) само за три часа. Имали сме отбори, участвали в категория „Семейство“, които заедно с децата си са преминавали по красивите Витошки пътеки. Както и сме имали и продължаваме да имаме фирмени отбори, участващи за поредна година, избирайки „По стъпките на Алеко с приятел“ за техен тиймбилдинг.

По стъпките на АлекоСъстезанието е с кауза „Изграждане на STEM център в 86 ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Владая. Разкажете ни повече за нея.

Всяка година подкрепяме различна кауза. За нас е много важно да подкрепим развитието на децата в България, независимо дали става въпрос за спорт, терапии или образование. Подкрепяли сме каузи във всяка една насока, може да ги видите тук.

Тази година подкрепяме 86 ОУ “Св. Климент Охридски”, с. Владая с изграждането на STEM център – високотехнологични кабинети, които да подпомогнат и направят още по-интересно изучаването на различните предмети в училище.
Вярваме, че учебната среда трябва да предоставя всички необходими инструменти, за да може децата да придобият ценни знания и умения и да опознаят света около тях.

По велопътеките с приятелКое е нещото, което отличава състезанието от останалите?

Състезанието е изцяло отборно. То възхвалява отборния дух, здравословната конкуренция и подкрепата в планината.

Различните дистанции и категории съществуват, именно защото събитието е толкова цветно! При нас участват атлети, туристи, семейства с деца, хора с увреждания, фирмени отбори. Всички те имат различна физическа подготовка и цели за събитието, но това, което ги обединява са любовта към планината и отборния дух.
Това е събитието с най-положителна атмосфера и участници!

А защо се казва „По стъпките на Алеко с приятел“ – защото дългото бегаческо трасе следва първото ИЗКАЧВАНЕ НА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ НА ЧЕРНИ ВРЪХ, ЗАЕДНО С НЕГОВИЯТ ПРИЯТЕЛ НИКОЛА ТАНТИЛОВ в началото на миналият век. Първото изкачване на Черни връх е било от двама другари!

Запиши своя отбор за участие до 21 септември 2024 г. на сайта на надпреварата тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.