Опитен алпинист беше покосен от мълния на връх Шхелда

Носителят на "Златен пикел" Арчил Бадриашвили е загинал при нелеп инцидент в Кавказките планини

0
 

Сподели

Shares
Грузинският алпинист Арчил Бадриашвили
Грузинският алпинист Арчил Бадриашвили (снимка: sakartvelosambebi.ge)

Грузинският алпинист Арчил Бадриашвили (Archil Badriashvili), носител на награда „Златен пикел“, е загинал на 10 август, след удар от мълния на връх Шхелда (Shkhelda Peak), 4388 м, в родината му.

Нелепият инцидент в Кавказките планини се е случил в събота след удар от мълния на върховете Шхелда, когато 34-годишният алпинист е загинал, съобщава explorersweb.com.

връх Шхелда
Връх Шхелда (снимка: Mountain.ru)

Бадриашвили е бил с трима партньори, всички опитни катерачи и членове на планински спасителен екип. Те са заявили, че времето се е влошило, докато са слизали от върха. Внезапно е паднала мълния, която е поразила Бадриашвили (или е паднала много близо до него). След това алпинистът е паднал от билото.

Вижте още: Българският траверс на Шхелда

Другите трима са извикали незабавно спешен транспорт, но поради лошото време, хеликоптерът е стигнал до мястото на инцидента едва на следващия ден.

Бадриашвили ще бъде запомнен както със своята визия за катерене в чист алпийски стил, така и с добронамерения си приятелски характер. Той винаги е бил готов да помогне на други алпинисти и се е опитвал да привлече вниманието към родните кавказки планини.

Лекар по образование, но и професионален планински водач, Бадриашвили има много изкачвания в Кавказ. При пътуванията си в чужбина, той се фокусира върху опознавателни изкачвания в алпийски стил.

За първото изкачване на изолирания връх Сарагхар (Saraghrar Northwest), 7300 м, през 2021 г., заедно със сънародниците си Багар Гелашвили и Гиорги Тепнадзе, печели отличието „Златен пикел“ (Piolet d’Or). 

Грузинският алпинист Арчил Бадриашвили
снимка: azertag.az

Също така през 2020 г. Арчил осъществява първото изкачване на северозападната стена на Ушба (4710 м) за пет дни и първото изкачване на югозападната стена на Айлама (4560 м), по данни на Encyclopedia of Svaneti.

По-рано тази година Бадриашвили се присъедини към Марко Презелж (Marko Prezelj) и Ману Пелисие (Manu Pellisier), за да опита нов маршрут на Нанда Деви през източната му страна (Nanda Devi East). Поради необичайните високи температури, не успяха да достигнат целта на експедицията си.

Вижте още: Шон Вилануева отново избухна с чудовищен соло траверс на Торес дел Пайне

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.