Бенжамин Ведрин изкачи K2 за 11 часа без кислород

С това той подобри предишното най-бързо време на сънародника си Беноа Шаму от 1986 г.

0
 

Сподели

Shares
Бенжамин Ведрин
снимка: @Benjamin Védrines

Френският алпинист Бенжамин Ведрин (Benjamin Védrines) постигна нов рекорд за скоростно изкачване на втория по височина връх на планетата К2 (8611 м). Стартирайки в 00:10 на 28 юли 2024 г. от базовия лагер на 5350 м, той достига целта след 10 часа 59 минути и 59 секунди.

Преди да се отправи към най-трудния за изкачване връх, Ведрин е прекарал 40 дни в аклиматизация, в което време три пъти се е изкачил до лагер 3 на 7300 метра, при неблагоприятни условия. Въпреки че французинът определя подготовката си като „неоптимална“, тя все пак се оказва повече от достатъчна за бързото му изкачване.

Сегашният успех на Бенжамин Ведрин идва след драматичния му опит през 2022 г., разминал се на косъм от инцидент. Тогава Ведрин достига 8400 м височина, където спира поради тежка хипоксия в резултат на преумора. Причината е, че се оправя към К2, след като е изкачил Броуд Пик два пъти за аклиматизация, като единия път го прави за рекордно време от 7 часа и 15 минути, от Базовия лагер до върха. В критичната ситуация го спасяват други участници в експедиции, които му подават кислород. След като се съвзема, той долита до Базовия лагер с парапланера си. И при настоящия опит Ведрин е бил с идеята да се спусне с парапланер, но към момента няма данни дали го е направил.

Маршрута на Бенжамин Ведрин за качването на К2
източник: ©Pakistan Tourist Board

Предишното най-бързо известно време (FKT) за изкачване на К2 без допълнителен кислород беше дело от неговия сънародник Беноа Шаму (Benoit Chamoux). Революционното за времето си изкачване от 23 часа Шаму прави на на 7 юли 1986 г.

източник: alpinemag.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.