В сезона на „Ком-Емине“: Петър Матов ще атакува рекорда за преминаване с колело

Целта на Петър ще бъде да премине Ком-Емине с колело за време под 70 часа

0
 

Сподели

Shares

Петър Матов ще атакува рекорда за преминаване на Ком-Емине с колелоПопулярният туристически маршрут „Ком – Емине“ е любимо лятно предизвикателство за пешеходци и бегачи, а през последните години е обект на сериозен интерес и сред велосипедистите. Маршрутът, минаващ по дължината на Стара планина, съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черно море.

Трасето на маршрута е с приблизителни дължина 560 – 580 км (650 – 700 км по други данни) и 20 500 м сумарна положителна и 21 500 м отрицателна денивелация.

Проект КЕ70

Проект КЕ70 – се казва новото начинание на колоездача Петър Матов. В него той ще направи опит да премине най-дългото туристическо трасе у нас с рекордно време, като целта ще бъде да стигне от връх Ком до нос Емине за по-малко от 70 часа. Стартът на скоростното преминаване се очаква да бъде даден на 14 август 2024 г. 

Петър Матов има редица добри постижения в крос кънтри колоезденето у нас. През 2023 г. той победи в категория Соло мъже до 39 г. на 24-часовия маратон, през 2021 г. пък в отбор с Минко Банчев финишираха втори в състезанието Red Bull Bike The Balkan по маршрута Ком-Емине.

Петър Матов ще атакува рекорда за преминаване на Ком-Емине с колело - цел под 70 часаВелосипедните рекорди по Ком-Емине

Като първи велосипеден рекорд е известен този на ориентировача Слави Рашков от 1981 г., когато разстоянието е изминато за 6 дни. След това едва през 2011 г. Райко Стефанов минава трасето, като постига време от 5 дни и 12 часа, без дори да е имал за цел рекорд. Но пък опитът му запалва мнозина да опитат силите си. През 2014 г. Борислав Йорданов записва 5 дни и 4 часа. В периода 2017 – 2019 година Илко Илиев и Борислав Йорданов правят няколко опита, като си разменят рекордите. Така се стига до време от 2 дни и 22 часа и 49 минути за Борислав Йорданов и 2 дни, 22 часа и 4 минути или 70 часа и 4 минути на Илко Илиев – което е настоящият рекорд.

Вижте още: „Ком – Емине“ за 67 часа с колело! Петър Матов постави нов рекорд на трасето

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.