Пещера „Ухловица“

Историята на тази дупка започва едва през 1960 г., когато група пещерняци от гр. Чепеларе, под ръководството на Димитър и Георги Райчеви, провеждат мащабни проучвания

0
 

Сподели

Shares

Село Могилица! Едно малко парче земя, откраднато от Рая, с толкова много природни дадености, между които и над 20 пещерни образувания. Е, ние нямаме желание и най-вече възможности да влезнем във всичките, но в най-голямата, Ухловица, правим това с най-голямо удоволствие и то тогава, когато ниско долу в равнините живакът в термометрите гонеше 40, та дори и малко повече градуса.

Село Могилица
снимка: visitsmolyan.bg

Много отдавна местните жители са знаели за съществуването на някаква странна дупка. Знаели са и точното ѝ място – на около 1000 м н.в. и това, че недалеч от нея и на почти същата височина е и махала със същото име Ухловица. А наименованието на махалата и пещерата са дошли от наличието на нощната птица, вид сова, със същото име, която е много разпространена в този район.

Историята на тази дупка започва едва през 1960 г., когато група пещерняци от гр. Чепеларе, под ръководството на Димитър и Георги Райчеви, провеждат мащабни проучвания, при които откриват в района на с. Могилица още около 20 пещери. Най-голямо внимание впоследствие чепеларци отделят на Ухловица, при което се установяват някои данни, които към днешна дата са се наложили като постоянни.

Пещера Ухловица
Пещера Ухловица (снимка: доц. Сандю Бешев)

С голяма точност е определена надморската височина на входа: 1040 м – важно значение за бъдещите изследвания, тъй като от това се изчисляват някои от следващите данни. Така с точност е измерена най-ниската точка под нивото на входа – 25 метра, а температурата през четирите годишни сезона е постоянна – 10 градуса. Пещерняците не са открили никакви данни за човешки живот в нея, както това е станало в някои други наши пещери.

Самата пещера е на две нива. Първото е с дължина 35 метра, което условно е наречено „Залата на пропастите”, поради наличието на 4 пропасти. Слизането надолу обаче става само по най-дългата 18-метрова пропаст.

Общата дължина на пещерата е 450 м, от които само 330 от тях са  благоустроени /осветени и достъпни за посетители/.

Предполагаемата възраст на пещерата е над три и половина милиона години /3,500,000/, което я прави една от най-старите от многобройните родопски пещери. Предполага се, че някога тук е минавала подземна река, която в съединение с въглеродния диоксид започва образуването и на вторичните пещерни образувания – сталактити, сталакмити и сталактони, и редица още чудесии, които вашето въображение може да ги оприличи на каквото си пожелаете.

Вижте още: 10 пещери в България: магията на подземния свят (част 1)

Пещера Ухловица
Пещера Ухловица (снимка: доц. Сандю Бешев)

В хода на беседата, екскурзоводът често ще ви показва най-различните природни творения, като например „Баба яга” и редица други, дело и на човешките ви въображения. Още в началото обаче, ще бъдете предупредени, че нищо от това, което гледате, не се пипа и не се взима, та дори и откъртено и паднало на земята каменно образувание.

Черешката на тортата е в самия край на осветената част на пещерата и това е белият „Кристален водопад”, с четирите езерца, които рано напролет и при по-обилни валежи са пълни с вода. Ние обаче, нямахме късмет да ги видим пълни.

Вижте още: Да живееш с пулса на пещерите: Петър Трантеев – Хера

По протежение на 330 метра слизане, сте стъпвали на 280 стъпала, които заедно с подсигуряващите парапети, са изработени от 45 тона желязо, внесено и монтирано в пещерата. А за да бъде това желязо внесено в самата пещера, строителите са го изнесли по 190-те външни стъпала.

Благоустрояването на пещерата е започнато през 1981 г. и е завършено и тържествено открито на 8 септември 1984 г.

А ето и някои полезни съвети:

  • Влизането в пещерата започва на всеки кръгъл час, от 10 часа сутринта. Последно влизане в 16 часа.
  •  Входната такса е – 8 лв. за възрастни и по 4 лв. за ученици, студенти, 5 лв. пенсионери. Деца до 7 г. не заплащат входна такса. Група под 5 човека заплаща обща такса от 30 лв.
  • За изкачването от паркинга до пещерата, който е на шосето, са необходими 15-20 минути по широка, но леко стръмна пътека и изкачването на 190-те външни железни стъпала.

Вижте още: Коя е най-дълбоката пещера в света?

Доц. Сандю Бешев пред пещера Ухловица
Доц. Сандю Бешев пред пещера Ухловица (снимка: личен архив)

Когато натиснах педала на спирачките, километражът на колата ми показа 135 км,  измерено от у-ще „Пейо Яворов” в Пловдив. За тези, които не са от Пловдив, извадете или прибавете вашите километри. Но колкото и да са в повече, няма да съжалявате, защото едно влизане в тази красива пещера, ще ви остане като скъп спомен за цял живот.

Вижте още:Колкина дупка – най-дългата и най-дълбоката пещера в България (обновена)

И още нещо, за което предварително може да си помислите. С една нощувка в с. Могилица, ще обогатите дестинацията си с още няколко обекта – Агушевия конак, Изворите на река Арда, 19-метровата вишка на „Лиса гора”, както и панорамната беседка на същия връх. Но, за тях в някои от следващите ни предложения.

За контакти: пещерата – 0878/588-492 и за нощувки – 0878/448-898

P. S.  Когато изкачих и последното 280-о стъпало, екскурзоводът Данаил Хаджиев приятно ме изненада. Оказало се, че в този момент от пещерата е излезнал най-възрастният ѝ посетител и това е 90-годишният и още 56 дни.

доц. Сандю Бешев   

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.