Как премина първият национален туристически фестивал в подножието на вр. Мальовица

Споделен планинарски дух, песни, танци, награди и добро настроение през трите фестивални дни

0
 

Сподели

Shares

Първи национален туристически фестивалНад 1000 човека се събраха в курортен комплекс Мальовица за първото издание на Националния туристически фестивал, организиран от Българския туристически съюз.

Събитието премина с благоприятно време и много позитивни емоции от срещи с нови и стари приятели, планинарски прояви, образователни курсове, музика и танци.
Туристически дружества от цялата страна, планинарски хорове, участници в движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ и още много любители на природата и планината допринесоха за незабравимата атмосфера на споделеност през фестивалните дни.

Първи национален туристически фестивалЗа настаняване на всички гости бяха изградени два мултифункционални къмпинга, оборудвани със санитарни приспособления и електричество, осигурено от висококачествена батерия, предоставена от Photomate Bulgaria, партньор на събитието.

Още в първите часове на фестивала, деца от всякаква възраст се включиха в специално организиран образователен планинарски лагер. В продължение на три дни те имаха възможност да разговарят на теми като безопасност в планината, оцеляване, първа помощ, екипировка и растителни и животински видове в планината. Първото си изкачване до връх Мальовица на 2729 метра на собствен ход направи и малко момиченце само на 4 години и половина. Тя и всички деца, участващи в лагера, бяха поздравени от сцената на събитието и получиха подаръци.

Първи национален туристически фестивалУчаствалите в походите и курсовете по ориентиране, планинско бягане и първа помощ също получиха награди. За всички гости на фестивала имаше и комплименти от партньорите на събитието, включително ваучери за отстъпки при пазаруване, ваучери за посещение на туристически бази за настаняване и забележителности, охлаждащи напитки и други приятни изненади.

Първи национален туристически фестивалВ разгара на събитието беше организирана томбола, в която бяха раздадени тематични награди, включващи важна екипировка за планина и други полезни предмети.

В рамките на фестивала се проведе и втората годишна среща на носителите на „Златни значки“ – ентусиасти, посетили 100-те национални обекта. В много приятелска атмосфера, в музея на алпинизма в ЦПШ Мальовица (х. Алпинист), изявените туристи разказаха свои лични преживявания и емоции от обиколките. На срещата присъства и рекордьорът на движението, който през последната година е успял да вземе още една значка, обикаляйки 100-те обекта за 26-ти път.

Първи национален туристически фестивалПрограмата от сцената започна с вечен цитат на основателя на Българския туристически съюз – Алеко Константинов:

Българино, пожелай ми живот и здраве, за да имам възможност да вдигна завесата, която разделя градския живот от омайните прелести на нашата дивна природа, и ти ще се влюбиш в тази природа, както никой юноша никоя не е любил. Ти си работил шест дни и си обезчестил насъщния хляб за седмицата. На седмия ден не се отбивай в кафенето, нито в кръчмата. Не ти ли омръзна еднообразието: димът на цигарите, туй глупаво тракане на заровете и билярдните шарове, вулгарните зевзеци, прозевките и туй вечно чувство на някаква неудовлетвореност, и тази вледенена инертност, и тази плесенясала апатия-не ти ли омръзнаха? Послушай ме: посвети един от летните и празнични дни на природата и ако тръгнеш с мене, уверявам те, ни един хубав празничен ден няма да останеш в града.

Водещ на събитието беше Весела Бонева, която разказа за своята лична любов към планината и повдигна настроението с някои от най-родолюбивите си песни, насочени към природата на страната ни.

Творческата самодейност е характерна за планинарите и затова организаторите бяха планирали отворена сцена за всички, които имат желание да се изявят. Най-младият участник с творческа изява беше на 3 години, а най-възрастният на 80. Баща и дъщеря разчустваха всички гости с изпълнение на „Моя страна“ на Емил Димитров. Чухме чувствени стихотворения, песни и танци, които заредиха позитивно цялата атмосфера.

Първи национален туристически фестивалЗа да са сити, заредени с енергия и усмивки гостите се погрижи Шеф Ангел Ангелов, който в продължение на три дни приготвяше пред всички традиционни ястия в единствения по рода си Юнашки тиган, Най-големия български тиган. Така освен усмивки и красиви спомени, всички присъстващи на фестивала споделяха една трапеза всяка сутрин, обед и вечер. Много от тях се включиха и в голямото бъркане при приготвянето на гозбите.

Организаторите на фестивала получиха подкрепа от следните партньори: Курортен комплекс Мальовица, Община Самоков, Национален парк Рила, Yettel, Devin Минерална, SportDepot, Пиринско, Abopharma, Stenly, Basecamp, Photomate Bulgaria, Siven, Bryzos Sport, Subaru, Garmin Bulgaria, Стената, 360mag.

Първият национален туристически фестивал на Мальовица се превърна в истински празник на планинарския дух и любовта към природата. Събитието събра над 1000 участници, които се насладиха на разнообразни активности, образователни курсове и културна програма. Фестивалът не само укрепи туристическата общност в България, но и създаде незабравими спомени и нови приятелства. Успехът на фестивала обещава да го превърне в ежегодна традиция, която ще привлича все повече любители на планината и активния начин на живот.

Снимки: Румен Драганов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.