Сънят. Откровено със Стивиан Гатев

Заедно със специалистите в науката за съня Magnifleх проучваме навиците за сън на шампиона по колоездене

0
 

Сподели

Shares

Сънят е гаранция за добро физическо здраве и психическа устойчивост. Заедно с Magniflex се срещаме с активни хора, за да разберем как спят и възстановяват. Представяме ви един от тези хора, който е активен спортист и шампион на България по колоездене – Стивиан Гатев. 

Сънят. Откровено със Стивиан ГатевПовече от 15 години той практикува най-екстремната и атрактивна дисциплина в колоезденето: DOWNHILL и за това време има сериозен актив от участия в над 130 състезания както у нас, така и по целия свят.

Стивиан е шест пъти шампион на България по планинско спускане и два пъти по Enduro. Става веднъж балкански шампион. Миналата година е отличен и с приза „Колоездач на годината“. 

Трудно ни е да си представим колко тренировки са нужни за такива постижения и колко труд е вложил Стивиан Гатев, за да достигне до тях. За тежка дисциплина каквато е DOWNHILL се изисква да си не само във върхова физическа форма, а и да запазиш максимална концентрация във всеки един момент. Ето защо ние искаме да узнаем повече за неговата подготовка: какви са навиците му за тренировки и възстановяване, и каква е ролята на съня в този цялостен процес.

Стивиан Гатев

Какво означава сънят за него

По думите на шампиона в спускането, сънят е от съществено значение в неговия живот, тъй като вече повече от година тренира по два пъти на ден. Опитва се да си набави поне 8 часа сън, а в дните, в които му проработи късметът, се наслаждава на сън в продължение на 9 часа.

За да постигне добро възстановяване, Стивиан се старае да си ляга сравнително рано – около 22:30 ч. и да е буден на следващата сутрин към 7:30 – 8:00 ч.

Стивиан ГатевНачалото на деня

„Първо изпивам около 500 мл вода, тъй като през нощта човек се дехидратира. След това пия първото си за деня кафе, а последващите дейности зависят от тава какво е естеството на първата ми за деня тренировка.“

За ритуалите вечер, преди лягане

Една от особеностите, на които обръща внимание Стивиан, е храненето. Освен, че е спрял приема на млечни храни, които счита за трудноусвоими, той си е поставил за цел да е приключил с вечерята преди 21:00 ч.

Шампионът в колоезденето ни споделя, че едно от приятните занимания вечер е гледането на филм, заедно с неговата приятелка. Често обаче умората надделява и той се запътва във владенията на Морфей, а филмът остава да бъде гледан на 3-4 части в следващите дни.

Как протича сънят му

Стивиан признава, че обича да спи легнал настрани и обикновено спи дълбоко, но има и случаи, когато се буди и става. Въпреки, че се опитва да пие достатъчно вода през деня, признава, че основно през летните месеци се случва и да се буди от чувство на жажда – тогава изпива средно 2 чаши вода.

Опити за подобряване на съня

Едно от нещата, които колоездачът опитва, за да подобри съня си, е това да намали приема на кофеин. Споделя, че се старае да редуцира броя на кафетата за деня, които преди са били 3-4. За да подпомогне качеството на съня си също е опитвал и прием на хранителната добавка мелатонин.

Стивиан ГатевНедоспиването

Когато не успявам да се наспя, веднага усещам, че не съм възстановен добре от предишния ден, освен това нямам добър фокус, усещам липса на енергия и т.н.

Това ни споделя Стивиан и добавя, че най-неприятната му черта, когато не се е наспал, е лошото настроение. Колкото до това как наваксва недоспиването, неговата формула включва добра хидратация и качествена храна.

Сънят при преумора

Когато съм преуморен, сънят ми въобще не е качествен, тъй като тялото е в шок. Но като цяло опитвам да спя колкото се може повече.

Не скрива, че приветства възможността за следобеден сън, защото той го възстановява за втората тренировка през деня.

Следене на съня

Като повечето изявени спортисти, Стивиан Гетев използва фитнес часовник, с който прави всичко: и тренировки, и сън. Така знае колко часа е спал, какво е било времето на дълбокия сън, какви са средните данни за последните 28 дни. Има събрани данни и за пулса по време на сън, който понякога достига 39 удара в минута – нещо, характерно за най-добрите спортисти.

Няколко блиц въпроса за съня ти:

Кое е най-странното място, на което някога си спал?

На палатка в гората.

На какъв матрак спиш у дома? 

Сравнително твърд.

Какво беше важно за теб, когато избираше матрака си?

За жалост не съм избирал аз матрака, на който спя в момента.

Кой е най-интересният / запомнящият се сън, който си сънувал?

Най-запомнящ се беше как падам отвисоко и тогава буквално скочих от леглото.

Стивиан ГатевЗа кой активен човек ще ти бъде интересно да видиш отговорите на същите въпроси?

Би ми било интересно за всеки един активно спортуващ човек.

Разберете повече за съня и на други активни и целеустремени хора тук. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.