
Согнефьорд – един от най-живописните норвежки фиорди вече с право може да бъде наречен и български. Четирима нашенци го покориха с каяците си, прекосявайки го от край до край. Експедицията се проведе през лятото на 2018 г., а за приключенията и подготовката на Андреас, Димитър, Зорница и Ивайло ви разказахме в подробен материал. Какви красоти срещнаха по пътя си пък ви показахме в галерията със снимки, посветена на пътешествието.
Днес обаче ще ви запознаем с най-любопитните факти от това епично плаване:

1. Согнефьорд е най-големият фиорд в Европа. Заради внушителните си размери – площ от 12 518 кв. км. и дължина от 204 км – с право е наричан Кралят на фиордите.
2. Физическа подготовка – освен регулярните тренировки, месец преди началото на експедицията, четиримата правят пробно тридневно плаване, изминавайки по 30 км на ден, за да се уверят че са напълно подготвени.

3. Приключението започва на 17 юни 2018 г., а стартовата точка е малко селце в дъното на фиорда – Шкьолден. Датата е съобразена с продължителността на деня (реално по тези места няма нощ по това време на годината) и амплитудата на приливите и отливите.
4. Планираният маршрут е с дължина от точно 400 км. Изминават ги за 15 вместо за планираните 16 дни. Екипът старателно отбелязва върху предварително подготвени и разпечатани карти аварийни изходи в случай на непредвидени обстоятелства, къмпинги, основни исторически и природни забележителности, магазини за набавяне на вода, пресни плодове и зеленчуци и др. Разполагат и с календар на приливите и отливите по дати и часове. Рядко, но при по-тесни ръкави приливите и отливите могат да играят съществена роля в това да помагат или пък да пречат на гребането.
5. За планирането на отделните отсечки експедицията ползва основно норвежка платформа за прогноза на времето – www.yr.no. Експедицията има на разположение актуална прогноза за времето, тъй като почти по цялото протежение на фиорда има 3G покритие. Освен основните метеорологични данни като температура и вятър, платформата предлага подробно информация за вълнението и теченията. Опитът показа, че краткосрочната прогноза е доста прецизна, въпреки че е само прогноза, базирана на алгоритъм и често има леки разминавания между очакванията и реалността. Основен фактор при взимането на решенията е посоката и скоростта на вятъра.

6. На ден изминават средно между 20 и 30 км. Често плават и през нощта (по това време на годината над фиорда има бели нощи т.е. не е толкова тъмно), за да избегнат по-силен вятър.
7. 46 км е най-дългият преход в рамките на експедицията.
8. От Шкьолден до крайната цел – Берген – преминават през около 15-ина населени места.

9. Nærøyfjord е черешката на тортата. Най-тясната част от Согнефьорд е в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.
10.1. Храната: Менюто включва предварително набавена специална експедиционна храна и пресни яйца, плодове и зеленчуци от магазините в населените места, през които минават. Андреас пък лиофилизира (дехидратация, която запазва вкуса и хранителните качества на храната) провизиите си в БАН в София.
10.2. Хранителни добавки: За отпускане и възстановяване на мускулите след продължителното дневно натоварване приключенците използват таблетки магнезий наред с висококалоричната храна. А за набавяне на бърза енергия често прибягват до кока-кола, енергийни и протеинови барчета или предварително приготвени енергийни барчета от естествени храни като ядки, сушени плодове и др.