Повече от 10 филмови премиери и завладяващи сцената гости ни очакват на 19-ите „Дни на предизвикателствата“

Вижте какво ни споделят в аванс от Екипа на Дни на предизвикателствата

0
 

Сподели

Shares
Дни на предизвикателствата
Thomas Huber (Piolet d’or 2001)

60 дни остават до началото на 19-ото издание на “Дни на предизвикателствата”, София. То ще предложи на всички в залата срещи с някои от най-добрите катерачи, приключенци, продуценти на филми и оператори от България, Франция, Германия и Австрия. „Географията“ на Дните обаче е глобална – филмовите ленти покриват целия спектър на приключенията из Северния и Южния Ледовит океан и из планините на Боливия и Аляска, през Алпите, Доломитите, България до Хималаите. Радостна новина е, че почти всички филми са с премиерно излъчване за България, а някои от лентите са не просто епични, а легендарни.

Bertrand Delapierre
Bertrand Delapierre, Annapurna

Олимпийската 2024 година беше силна и за световната приключенска сцена. Сред българските постижения открояваме изкачването на Виктор Варошкин в стил Dry tooling в Доломитите и подаденото за вписване в Книгата на рекордите Гинес прекосяване на Северния ледовит океан с гребане от Стефан Иванов, Максим и приятели. В голямата гонитба за рекорди ще отбележим и преминаването за рекордно време на Ком – Емине с планинско колело. Наши приятели, вдъхновени от изданието „Златни пикели – Оскарите в алпинизма“, в момента са в етап на аклиматизация за изкачване на изключително труден маршрут на групата върхове Шивлинг и Багирати II в Индийските Хималаи.

Thibault Cattelain
Thibault Cattelain
Среща с четири видни имена

В това 19-о поредно издание на „Дни на предизвикателствата“ избрахме да Ви срещнем с 4 имена, белязали развитието на алпинизма, леденото катерене и екстремните ски. Редом до немската машина – неотразимия и познат на българската публика Thomas Huber (Piolet d’or 2001), ще застанат френските оператори, алпинисти и кинопродуценти Bertrand Delapierre, Thibault Cattelain, и австрийката Gerlinde Kaltenbrunner – първата жена, изкачила 14 х 8000, без употреба на кислород и без помощ от носачи.

На големия екран на кино „Люмиер“ ще бъдат представени над 10 премиери, включително знакови ленти на канадската компания Sherpas Cinema, на британския перфекционист Alistair Lee, филми проследяващи развитието на леденото катерене от 70-те години до днес, слаклайн и малко от духа на Париж 2024, индийски филм за хималайския ултрамаратон, преминаващ през поднебесните превали на Гарвалските Хималаи…

Gerlinde Kaltenbrunner
Gerlinde Kaltenbrunner
За по-чисти планини, за отговорен и устойчив туризъм, както и за по-добри хижи в България

Сред тази пъстра палитра намира място и филм, с който ще почетем 25-годишните усилия на „За Земята“ за почистване на българските планини. Запазили сме минути и за постъпили в последните дни кратки български проекти, които отговарят на нашите критерии. Както и в други години ще предоставим сцената на приятелите ни от „Академия първа помощ“ за ателие, посветено на първа помощ, а приятелите ни от „Америка за България“ ще представят добри практики за устойчив туризъм от Врачанско и Северозападна България.

Предварителната програма вече е на сайта на „Дни на предизвикателствата“. За удобство избрахме всички еднодневни и тридневни билети, включително промоционалните, да се продават на касите и он-лайн през Bilet.Bg. Очакваме билетите да бъдат в продажба от 8 октомври. Като изключение запазваме възможността за закупуване на билети на каса пред залата за съответната вечер.
За актуални новини следете Фейсбук събитието.

Дните това си Ти, това съм Аз, това е магията на вечните върхове и големите простори, която ни обединява. И порива и страстта.
До среща

Екип на Дни на предизвикателствата

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.