За първи път българка стъпи на Манаслу

Христина Йосифова е изкачила осмият най-висок връх на планетата на 24 септември 2024 г.

0
 

Сподели

Shares
Христина Йосифова, Манаслу
снимка: Chavdar Zlatev, Фейсбук

Христина Йосифова стана първата българка, изкачила хималайския осемхилядник Манаслу (8163 м). Тя е стъпила на върха в 6:45 ч. на 24 септември.

Борбата беше на всички нива само и единствено със самата мен. Изкачването на този хич не лесен и доста техничен връх от базов до базов лагер (4800 м) се случи за 9 дни и съм първата българка, удостоена с тази чест

– пише в профила си във фейсбук днес 45-годишната българка, родом от Стара Загора, която е медик и е част от екипа на Академия Първа Помощ.

Тя вече е била на най-високия връх в Южна Америка – Аконкагуа, качвала се е и на най-високата точка на Заалайския хребет и втори връх по височина в Памир – връх Ленин, Киргизстан.

Манаслу е осмият по височина връх в света. Той се намира на около 70 километра източно от Анапурна, на територията на Непал. На 30 септември 2015 г. на връх Манаслу за пръв път се качва българин – Боян Петров. До 2017 година още трима наши сънародници успяват да го направят – Атанас Скатов, Иван Томов и Богдан Велев. На 26.09.2019 г. Владимир Павлов изкачва върха и прави непрекъснато спускане със сноуборд от 8150 м до 5000 м.

Вижте още:

Боян Петров изкачи Манаслу!
И Атанас Скатов изкачи Манаслу
Богдан Велев изкачи осемхилядника Манаслу
Ново българско изкачване на Манаслу от Иван Томов
Първото българско спускане със сноуборд от над 8000 м

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.