неАЛПИНИАДАТА влезе в своята трета година. Изпитание или устойчива традиция?

Въпреки че е в държавния календар на Българска федерация по катерене и алпинизъм, събитието, което създава място и условия за споделяне на катерачни умения между по-опитни и по-млади катерачи, преминава през своите нови изпитания

0


Дата на събитието: 27.09.2024

Сподели

Shares

Човекът е устроен така, че когато нещо запали душата му, всичко става възможно.

Жан дьо Лафонтен

неАлпиниада
Сред катерачната общност битува следният лаф за начинаещи и супер надъхани катерачи: ако оцелееш първите три години, т.нар. „Геройски период“, катеренето става част от живота ти. Първите 3 години са годините на безсмъртието. Хвърляш се, нямаш страх да падаш, не можеш да дишаш един уикенд без катерене, изпробваш всичко и правиш всевъзможни грешки, които си обучен да НЕ правиш. Но ако оцелееш без травма, без сериозно нараняване, улягаш. Безсмъртието лекичко те напуска,

неАЛПИНИАДАТА упорито влиза в своята трета година. От 27 до 29.09. на обичайното и обичано място Вратцата, катерачи с опит ще „подадат ръка“ на други, които искат да започнат да катерят мултипич и традиционно, но им липсва една последна стъпка – да пробват и да видят как се прави на практика. През 2023 г. събитието – каузата беше толкова силна, че повярвахме отново в романтизма
https://www.360mag.bg/posts/141248.

В резултат на което се увеличиха и участниците в Ботевата алпиниада през май, 2024 г. https://www.360mag.bg/posts/147297

неАлпиниада
Участниците гледат Дойчин Боянов, който показва другарска взаимопомощ на скалите, 2023

Ако улавяте вярно интонацията между редовете, явно нещо се случи. Какво можеше да се случи? Да не се проведе например – пиша със спокоен тон. Но когато си представих тази възможност през юли, се разбунтувах. Не бива. Не може. Не, не, не! Винаги има решение.

Да, на косъм беше провеждането ѝ. Във всяка предишна публикация, свързана с неАЛПИНИАДАТА, съм ви разказвала, че двигателите са Виктор Иванов и Нино Пелов с клуб „Вратица“. Тази година, след успеха му на Ботевата алпиниада, Виктор в свръзка с Дилян Христов и Александър Шакрачки, се посветиха и потеглиха на експедиция към планината Шивлинг, Индия. Седмица преди края на септември те вече са в Делхи и следват програмата си. Цялото внимание на Виктор през лятото беше фокусирано в подготовката на експедицията.
А сам човек не може да изнесе стройната организация, която стои зад неАЛПИНИАДАТА.
Тогава накъде?

неАлпиниада
Регистрация на беседката, 2023
неАлпиниада
Нино и Виктор, 2022

Поради късното фиксиране на събитието, мнозина от водачите и катерачите с опит в традиционното катерене, се оказаха заети.

Събитието зависна на косъм.

Но събитие, което вече има две издания; което привлече дори най-закоравелите противници през 2023 г.; което се наложи като място за срещи, за обмен на опит, за опознаване на инвентара и прочие катерачни умения. Събитие, в което водачите виждат противопоставяне на комерсиализирането на катеренето и връщане на нещата в по-романтичния период на катеренето и в което участниците, по-неопитните от катерачите заключват: „сериозно са подходили към нещата и организаторите, и водачите, старахме се да питаме нашия водач каквото се сетим, да ни обяснява подробно и се надяваме да е доволен от нас“, не може да бъде спряно. Създаден е устойчив кръг от съмишленици, с организаторски умения.

неАлпиниада
Николай Петков с беседа за Врачанските скали през 2022 г.

неАЛПИНИАДАТА ще има своето трето издание!

Александър Пенков, който от началото споделят идеалите на неАлпиниадата, се зае с оперативната част. Нино и клуб „Вратица“ действат на място. Виктор успя в последния момент да изготви нужната администрация. Българска федерация по катерене и алпинизъм поеха и за 28, и за 29 септември финансирането на пост на ПСС. Кръгът от партньори също се активира:
Balkan Climbing, Action-Section, OUTSIDER Магазин, Mahika Bulgaria.

Същинската част на събитието – кауза, ще се проведе в събота, 28.09. Формата за записване, както и цялата програма, може да откриете тук:
https://fb.me/e/hYC97B98u

неАлпиниада
Съмишлениците, 2022

Три е числото, наситено със символика, според всички възможни духовни учения.
Тройна е свръзката, която в момента е в Индия и следва своята програма. На страницата https://www.facebook.com/profile.php?id=61566159928748 може да се следи развитието на експедицията.

неАлпиниада
Свръзката Александър Шакрачки, Дилян Христов и Виктор Иванов, на награждаването на Ботевата алпиниада, 2024 г.

На три години става неАЛПИНИАДАТА.

Два пъти вече в годината катерачната среща е на Вратцата: на Ботевата алпиниада и на неАЛПИНИАДАТА. Защото Алпинизмът все по-осезаемо е на сцената и практикуващите му се увеличават.

Завършвам с думите на един от миналогодишните участници. Припомнете си и вие https://www.360mag.bg/posts/141248

Станислав: Чувствам се страхотно, много е зареждащо, гледката отгоре е прекрасна. Забравяш да мислиш за друго, наслаждаваш се на момента, а скалата е топла, приветлива. Едно приятно физическо и духовно изживяване. Катеря се от около 6-7 години. Идвал съм на Враца и друг път, но не съм се престрашавал сам да водя мултипич маршрут. Но след днешния ден в близко бъдеще имам вече смелостта и ще го направя.

Запишете се във формата навреме и усетете величието на Врачанските великани.

неАлпиниада
Врачанските скали, огрени от слънцето

Снимки: участниците от предишните две издания.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.