На 70 години майката на Алекс Хонълд става най-възрастната жена, изкачила Ел Капитан

Неизбежно е, след като синът ти е взел от теб инатливия ген...

0
 

Сподели

Shares
Диърдра Уолоуник и нейния син Алекс Хонълд
снимка: Neuf Dixieme

Документалният филм от 2018 г. „Free Solo“ прославя един младеж с рошава коса на име Алекс Хонълд, докато той прави история – изкачвайки Ел Капитан в Йосемити, без въжета или друго предпазно оборудване.

Филмът и тихият, сдържан героизъм на Хонълд помогнаха за превръщането на катеренето в масов спорт, представен на Олимпийските игри през 2020 г. И все пак, дори преди филмът, спечелил Оскар, да даде тласък на един някога маргинален спорт, Хонълд е успял да вдъхнови една важна жена да стане от бюрото си и да излезе на скалите: 58-годишната му майка. Дотогава Диърдра Уолоуник (Dierdre Wolownick, фамилията ѝ е идва от нейния полски произход и в оригинал звучи Воловник) е водила спокоен живот на писател, музикант, художник и учител по чужд език.

Диърдра Уолоуник
снимка: Adventure Sports Journal

Дузина години след това Диърдра Уолоуник изкатерва Ел Капитан на своя 70-и рожден ден, през септември 2021 г. Така тя става най-възрастната жена, покорила високата 900 м голяма стена.

Интересното е, че това е вторият ѝ успешен опит, тъй като тя покорява Ел Кап за първи път през 2017 г., когато е на 67. Тогава го изкатерва като втора в свръзката със своя син и трябва да премине маршрута с придвижване със самохвати. Така възрастната дама се превръща в нещо като икона в общността на катерачите в долината Йосемити.

Вижте още: Да изкатериш Ел Капитан…с майка си

Диърдра Уолоуник
Диърдра Уолоуник празнува 70-ия си рожден ден на Ел Капитан / снимка: Adventure Sports Journal

70-ият рожден ден и изкачването на Ел Капитан

По-голямата част от 10-часовото изкачване на 23 септември 2021 г. включва пешеходен туризъм, преодоляване на камъни, дървета и други препятствия. Катеренето на Диърдра е водено от Гарет Макмакин, 26-годишен бивш морски пехотинец, с когото се запознават 3 месеца по-рано, и който живее във ван и се е посветил на планината и катеренето. В групата за празничното парти е и 11-годишната Пърл Джонсън, семеен приятел, която две години по-рано за кратко притежава титлата на най-младия човек (на 9 години), който някога е изкачвал Ел Капитан.

След успешното изкачване приятелите празнуват рождения ден с кексчета и шампанско, на фона на великолепен залез. Групата нощува на върха на емблематичната скала, само на крачки от пропастта.

Вижте още: Да се изкатерим с Алекс Хонълд по Ел Капитан на 360°

Началото

Всичко започва през 2008 г., когато г-жа Уолоуник решава, че трябва да опита да се катери, ако някога наистина иска да опознае сина си. „Исках да бъда част от живота му, да споделям триумфите му, както и разочарованията“, пише Уолоуник в мемоарите си от 2019 г. „Излизането на открито със сина ми, запълни толкова много пропуски в образованието ми. Научих колко малко съм знаела за планините. За собствените ми възможности. За него. Други възрастни хора – като японеца Юичиро Миура, който изкачи връх Еверест на 70, 75 и 80 години – помогнаха да се предефинира това какво е възможно за хората в златните им години.“

Диърдра Уолоуник
Диърдра Уолоуник продължава да катери – снимката е от февруари 2024 г. / снимка: Alex Honnold, Фейсбук

След това Диърдра Уолоуник е търсена като публичен говорител, работи като старши съветник за аутдор облекло La Sportiva и си има малка свита от колеги алпинисти и почитатели, когато посещава долината Йосемити. Ако я срещнете там, тя може да ви продаде копие от „The Sharp End of Life: A Mother’s Story“, нейните мемоари от 2019 г., и да ви каже какъв късмет е имала, разказва James Rainey от LA Times.

Дългогодишната учителка по френски (и испански, италиански и английски, като втори език) изкачва части от Half Dome, Cathedral Peak и други плашещи скали, на възраст, когато много хора се затрудняват да направят сравнително лесната йогийска поза „гледащо надолу куче“.

Любопитно е, че Диърдра Уолоуник започва да се занимава със спорт в така да се каже зряла възраст. Учи се да плува на 40, и започва да бяга на 55 години. По-късно тя монтира лост за набирания вкъщи.

Нейната одисея с катеренето започва в края на 2008 г., когато синът ѝ Алекс я придружава за първата ѝ тренировка в зала за катерене, след която тя не усеща умора, но за сметка на това е увлечена и се посвещава на катеренето.

В книгата си тя признава, че със своя син освен визуална прилика, споделят и друга характеристика – дълбока решителност. „И двамата сме много упорити“, пише тя и се шегува, че му е предала „инатливия ген“.

Промяната в живота си Диърдра сравнява с Мерлин, магьосникът, който става все по-млад с възрастта.

Вижте още: Историята на Алекс Хонълд от „Сам на Скалата“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.