Fenix HM65R-T: Два челника в един планински бегач!

Може да не сте достатъчно бързи, за да стигнете светлината, но с Fenix HM65R-T, създаден специално за планински бегачи, винаги ще сте точно зад нея!

0
 

Сподели

Shares
Fenix HM65R-TСнимка: Х. Узунов
Fenix HM65R-T
Снимка: Х. Узунов

Fenix са достатъчно позната марка на осветителната сцена, а продуктът, който предстои да разгледаме показва нагледно размаха, с който дизайнерите и инженерите на компанията творят. Защото Fenix HM65R-T реално съчетава в себе си два челника с различни характеристики и интелигентни решения.

Създаден за планински бегачи, челникът обладава широк спектър от режими на работа, предназначени да осигурят най-добрата видимост във всеки етап от вашата обиколка. Двата диода с различни параметри ще се погрижат за това, снабдявайки ви буквално с къси и дълги фарове, като при истински състезателен автомобил!

Външен вид

Fenix HM65R-TСнимка: Х. Узунов
Fenix HM65R-T
Снимка: Х. Узунов

Още в кутията, челникът ще ви погледне умилително със своите големи кръгли асиметрични очи – едното за светене надалеч, а другото наблизо. Освен тях обаче впечатление прави и компактният корпус от магнезиева сплав, която го прави по-лек и здрав, в сравнение с алуминиевите. Дизайнът е минималистичен, без излишни заигравки. Само златните окантовки на “фаровете” елегантно разчупват матовочерната хегемония на тялото.

Отгоре са разположени двата бутона за управление, защитени от влага чрез гумирано покритие, набраздено, за по-добро сцепление с пръстите. Между бутоните са нанесени четири чертички, които при експлоатация светят в синьо, индикирайки нивото на заряд в батериите. На гърба на корпуса е разположен USB-C портът за зареждане, чийто гумен капак здраво уплътнява отвора.

Това, което моментално приковава вниманието обаче е широката ярко оцветена лента. Не само цветът е специален при нея, но за това после. Завършваме с държачът, който прикрепя челника към лентата. В горният си край той е снабден с малка козирка, с логото на бранда, която защитава “меките части” на бутоните от случайно натискане на бутоните и наранявания. 

Осветление

Fenix HM65R-TСнимка: Х. Узунов
Fenix HM65R-T
Снимка: Х. Узунов

Снабден с два диода за близо и далеч, Fenix HM65R-T е въоръжен с максимална мощност от 1500 лумена, които покриват около 170 метра. Това е максимумът, който се получава при едновременна работа на двата диода. По отделно, диодът за дълги разстояния притежава 1300 лумена, а този за близки – 400 лумена. Двата диода работят в три режима, в съотношение време/осветяема дистанция както следва:

Диод за далеч:

  • Максимален режим: 1300 лумена, 4 часа, 150 м
  • Среден: 400 лумена, 12 часа, 96 м
  • Минимален: 130 лумена, 24 часа, 55 м / Това е и специалният 24-часов режим, осигуряващ най-добрите параметри за продължителна работа при бягане на тъмно/

Диод за близо:

  • Максимален: 400 лумена, 12 часа, 54 м
  • Среден: 70 лумена, 33 часа, 23 м
  • Минимален: 5 лумена, 300 часа, 6 м

Турбо режим /двата диода едновременно/:

  • 1500 лумена, 90 минути, 170 м
Fenix HM65R-TСнимка: Х. Узунов
Fenix HM65R-T
Снимка: Х. Узунов

За да включите челника трябва да задържите избрания бутон за 0,5 секудни, след което съответният диод ще се включи в най-слабия режим, а вие можете да изберете желаната мощност чрез еднократни натискания. Можете и да заключите челника чрез едновременно задържане на двата бутона за 3 секунди. За да се избегне прегряване производителите са се погрижили яркостта да се понижи автоматично, когато корпусът достигне 65 градуса. Друга блага функция е възможността да използвате уреда по време на зареждане, като тогава диодите работят само в минимален режим. 

По същество “късите” светлини осигуряват приятна дифузна топло бяла светлина, отлично решение при бягане с по-бавно темпо или извършване на къмпингарски дейности. “Дългите” светлини пък представляват силен насочен студено бял светлинен лъч, който обезпечава добрата видимост в далечина. Корпусът пък позволява да регулирате ъгълът на осветяване при почти 90 градуса по вертикала.

Батерия

Fenix HM65R-TСнимка: Х. Узунов
Fenix HM65R-T
Снимка: Х. Узунов

Fenix HM65R-T се предлага с една литиум-йонна батерия ARB-L18-3400 3400mAh 18650, която се зарежда до пълния си капацитет за около 3 часа. Когато пък зарядът на батерията започне да отслабва челникът автоматично понижава яркостта си до достигане на най-слабия режим, като едновременно с това регулярно присветва, за да напомни, че е гладен. Интересен факт е, че освен с фабричната батерия, челникът позволява работа и с две непрезареждаеми батерии CR123A, което допълнително разширява употребата му.

Лента

Fenix HM65R-TСнимка: Х. Узунов
Fenix HM65R-T
Снимка: Х. Узунов

Както вече споменахме лентата е големият хит във Fenix HM65R-T. Изработена е в сигнален червено-оранжев цвят, от дишащ ластичен текстил, с мрежести отвори за вентилация, като отвън е покрита и със светлоотразителни графични елементи, във вид на кръгчета и логото на марката. Доста удачно решение при нощно бягане, особено с повече участници.

Fenix HM65R-TСнимка: Х. Узунов
Fenix HM65R-T
Снимка: Х. Узунов

Най-важният елемент обаче е специалната SPORT система за затягане чрез тресчотка, която позволява много лесно и бързо челникът да бъде удобно фиксиран за главата само с една ръка. Отхлабването става също толкова лесно чрез издърпване нагоре на фиксатора. Що се отнася до ергономията, лентата е изработена с по-голяма ширина от обичайното, заради което приляга към главата много удобно и стабилно. Не позволява на челника да се мести дори при груби маневри например скок със засилка, а изпотяването е забележимо по-слабо, отколкото при стандартна ластична лента. Въпреки, по-голямото тегло, заради двата диода /138 грама/, производителите са решили лентата да е без вертикален ластик, което е минус една причина за прегряване на главата и плюс една за по-голям комфорт. На този фон “играенето” на осветеното петно при бягане е сведено до минимум.

Да теглим чертата…

Fenix HM65R-TСнимка: Х. Узунов
Fenix HM65R-T
Снимка: Х. Узунов

Този челник ​​е страхотен за бягане по късна доба, но универсалният му характер го прави подходящ и за всякакви други неща: работа около къщата/двора, туризъм вечер, лов/риболов, нощна фотография и т.н. Той е лесен за експлоатация и е един от най-издръжливите компактни модели на пазара, с достатъчно голяма влаго- и ударо- защита, можете спокойно да го изпускате по всякакви скали, докато вали проливен дъжд, /стига да не надвишавате 2 метра височина на падането и дълбочина на локвата/. На цена от 199 лв, HM65R-T не попада в най-ниският ценови клас, но реално погледнато получавате два челника с доволни параметри на цената на един!

Fenix HM65R-T, както и много други челници, фенери и аутдор екипировка ви очакват при нашите приятели от sorbe.bgкакто и на dulotec.com!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.