Ултрабегачка манипулира статии в Уикипедия?

От платформата са проследили намесата и са стигнали до имейл адреса на Камил Херон и IP адреса на нейния съпруг

0
 

Сподели

Shares
Камил Херон
Камил Херон (снимка: Lululemon)

Бегачката на ултра дълги разстояния Камил Херон и съпругът ѝ Конър Холт, са замесени в скандал за редактиране на страници в уеб базираната енциклопедия със свободно съдържание Wikipedia, съобщи списанието Canadian Running.

Американката, която има над дузина световни рекорди, включително на Спартатлон от миналата година, и нейният съпруг и треньор, са изправени пред обвинения в манипулиране на статии в Уикипедия. Става дума за редакции на страниците в Уикипедия на видни ултрабегачи, като Килиан Жорнет и Кортни Доуолтър, които омаловажават постиженията им, за сметка на собствения профил на Херон. От платформата са проследили намесата и са стигнали до имейл адреса на Херон и IP адреса на Холт.

Двойката използва акаунта „Rundbowie“ в Уикипедия от февруари 2024 г., след като предишният им акаунт, „Temporun73“, е временно забранен за нарушаване на правилата на Wikipedia за конфликт на интереси. Акаунтът „Rundbowie“ продължава модела на редакции – популяризиране на Херон и промяна на страниците на други спортисти.

Едно от по-противоречивите действия включва премахването на фразата „смятан за един от най-добрите трейл бегачи някога“ от страниците на Жорнет и Доуолтър, докато междувременно Херон добавя подобна фраза в собствената си страница, описваща я като „смятана за един от най-великите ултрамаратонци на всички времена“.

От 2017 г. двата акаунта, свързани с Херон, са направили над 300 редакции, като повече от половината са фокусирани върху нейната собствена страница. Тези редакции често включват украсяване на нейните постижения, като едновременно с това изтриват положително съдържание от профилите на други спортисти, включително на шампиона от Бостънския маратон от 2018 г. Дес Линден и легендата в ултрабягането Янис Курос.

Вижте още: Най-фрапиращите случаи на измама в маратоните за всички времена

Камил Херон
Камил Херон (снимка: Sparta Photography Club)

В допълнение към тези промени, Херон редактира страницата на Уикипедия за „Ултрамаратон“ през юни и септември 2024 г., за да премахне препратките към световните рекорди на Stine Rex за 48 часа и шест дни. Въпреки че представянето на Rex надмина това на Херон, те все още очакват ратификация от Международната асоциация на ултрабегачите (IAU), което означава, че рекордите на Херон засега остават официално признати.

Предупреждения и предишни забрани

Този спор не се появи изневиделица. По-ранният акаунт на Herron, „Temporun73“, е бил маркиран многократно за извършване на „редакции за самореклама“ на нейната страница в Wikipedia, за което тя е получавала инструкции да спазва правилата, изискващи неутрален тон и разкриване на конфликти на интереси. Профилът на Херон изтрива тези предупреждения, квалифицирайки ги като „език на омраза“.

Едно конкретно предупреждение, издадено през януари 2024 г., гласи, че използването на думи като „легендарно“, „престижно“ и „твърд като стомана“ не е видът неутрален тон, който е разрешен в писмен вид в Wikipedia, докато платформата е фактически източник на съдържание, а не промоционална платформа за спортисти.

Акаунтът „Rundbowie“ е бил много активен от февруари до април 2024 г., но дейността му утихва по време на шестдневния опит на Херон за световен рекорд в началото на март. Редакциите започват отново на 19 март с премахването на фразата „смятан за един от най-добрите бегачи в света“ както от страниците на Жорнет, така и на Доуолтър.

Вижте още: Организатори на злополучен ултрамаратон в Китай ще влязат в затвора

Проследяване на редакциите, направени от Камил Херон
снимка: runningmagazine.ca

На 22 март администраторите на Wikipedia потвърждават, че „Rundbowie“ е свързан с по-рано забранения акаунт „Temporun73“. Разследващите съпоставят имейла, използван за „Temporun73“, със стар адрес на Херон, който тя използва от 2007 г., докато е в Орегонския държавен университет. IP адресът, свързан с двата акаунта, също е проследен до Холт и телефонен номер от района на Оклахома Сити.

Ситуацията предизвика множество дискусии в общностите на ултрабегачите и Wikipedia относно етиката на саморекламата в публични платформи. Досега нито Херън, нито Холт са коментирали публично обвиненията.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.