Начало Избрано 19-ите „Дни на предизвикателствата“ ще ни срещнат с емблематични имена от сцената...

19-ите „Дни на предизвикателствата“ ще ни срещнат с емблематични имена от сцената на алпинизма, леденото катерене и екстремните ски

Предлагаме ви да се запознаете в аванс с четирима видни гости, белязали развитието на алпинизма, леденото катерене и екстремните ски

0
 

Сподели

Shares

С нетърпение отброяваме дните до началото на 19-ото издание на фестивала за приключенско кино, туризъм, екология и активен начин на живот на “Дни на предизвикателствата”. От 3 до 5 декември събитието ще предложи на всички в залата срещи с някои от най-добрите приключенци, катерачи, продуценти на филми. Предлагаме ви да се запознаете в аванс с четирима видни гости, белязали развитието на алпинизма, леденото катерене и екстремните ски.

Томас Хубер

С немската легенда в скоростното и биг уол катерене Томас Хубер ще се срещнем още на 3 декември. Той има в актива си едни от най-трудните изкачвания по най-популярните скални отвеси в света. Сертифициран планински-водач и ски учител е, практикува и рисковата дисциплина бейсджъмпинг. Известен е с постиженията си от Патагония и Йосемити, през Антарктика до Пакистан. Томас най-често е споменаван в супер тандем със своя брат Алекс.

Ще я видите на сцената на Дните на 4 декември! Нейното гостуване се осъществява с подкрепата на посолството на Австрия в България.

Тибо Катлен

За леденото катерене и алпинизма като един поетичен свят

Тибо Катлен открива планините като студент в Гренобъл, покрай занимание със слаклайн. Благодарение на свой приятел видеооператор и фотограф, се докосва до красотата и мистерията на аудиовизията. Само за няколко години бързо напредва в алпинизма, големите скални маршрути, ски туринга, леденото катерене, парапланеризма и други.

Днес, въпреки че е учител и изследовател, се профилира и в създаването на приключенски и документални филми за планината, художествени изследвания и открития без ограничения, с фокус върху споделянето и обмена.

Бертран Делапиер

Бертран Делапиер е френски алпинист, продуцент и режисьор на документални филми. Основната му сфера на интерес и творчество са екстремните ски, алпинизмът, професиите в планината, измененията в климата и климатичните предизвикателства, истории за хората на терен.

Делапиер добива известност като партньор в катеренето на екстремния сноубордист Марко Сифреди, когото придружава в Алпите и Хималаите. По-късно той режисира документалния филм „Marco, L’Étoile Filante“ за живота и кончината на Сифреди в Хималаите. След Делапиер съсредоточава дейността си върху ските, особено чрез филма „La Nuit de la Glisse“, заснет на лента.

В портфолиото му откриваме филмовия проект за Arnaud Petit, който изкачва Black Bean 8b на самохват. През 2006 г. прави “Les Amants Des Drus” – филм, показващ историята на изкачванията по западната стена на Drus. През 2016 г. се потапя в историята на митичния връх с “L’Aiguille Verte”… През 2019 г. режисира документалния филм “Eric Escoffier – La Fureur De Vivre”.

2024 година за него е особено натоварена: филмови епизоди, влезли в представянето на Олимпийските игри в Париж, филма за вечния и обсесивен за всеки алпинист и любител на планината връх “Мон Блан”, за 50-годишната история по пускане със ски на емблематичната Игла Ла Верт, снимки на  екстремни ски в Чили и прочие и прочие, за което ще научим на сцената на “Дните” на 5 декември. Неговото гостуване се  подкрепя от Френското посолство в България.

Всичко за гостите и акцентите на събитието може да намерите на уебсайта на „Дни на предизвикателствата“. 

Билетите ще са в ранна продажба, на по-ниска цена, до 11 ноември.

За актуални новини следете Фейсбук събитието.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.