Под Еверест са открити останки, за които се счита, че са на Андрю Ървин

Откритието е дело на екип на National Geographic, 100 години след като алпинистът изчезва с Джордж Мелъри. То може да внесе яснота в една от големите неразгадани приключенски мистерии на всички времена

0
 

Сподели

Shares

Смята се, че частичните останки на британския изследовател Андрю „Сенди“ Ървин, изчезнал на връх Еверест през 1924 г., са открити 100 години по-късно.

Джими Чин от National Geographic с обувката на Андрю Ървин
Фотографът и режисьор Джими Чин ръководи екип на National Geographic под северната стена на връх Еверест през септември, когато откриват обувка и чорап, бродирани с „A.C.Ървин“, за който се смята, че принадлежи на изчезналия алпинист Андрю Ървин. / Снимка: Erich Roepke, National Geographic

Откритието е направено от малък екип на National Geographic, включващ фотографа и режисьор Джими Чин, заедно с режисьорите и алпинисти Ерих Рьопке и Марк Фишър. Смята се, че откриват части от крака на Ървин, обвит в чорап и кожена обувка. На чорапа е изписано името на Ървин. Мястото е централният ледник Ронгбук, под северната стена на Еверест.

Андрю „Сенди“ Ървин изчезва, 22-годишен, докато се опитва да покори най-високия връх в света, на 8 юни 1924 г., заедно със своя партньор в катеренето, известния алпинист Джордж Мелъри.

Ървин и Мелъри са видени за последен път на 8 юни 1924 г., докато се опитват да станат първите хора, достигнали най-високия връх в света. Въпросът дали са го изкачили остава най-голямата мистерия в алпинизма за всички времена. Ако Ървин и Мелъри са успели, техният подвиг щеше да е около 29 години преди Тензинг Норгей и Едмънд Хилари да покорят Еверест.

Вижте още: Годишнина от рождението на Джордж Мелъри

Части от крака на Андрю Ървин, обвит в чорап и кожена обувка. На чорапа е изписано името на Ървин.
Части от крака на Андрю Ървин, обвит в чорап и кожена обувка. На чорапа е изписано името на Ървин / снимка: Jimmy Chin, National Geographic

Останките на Мелъри бяха открити през 1999 г., докато местонахождението на Ървин беше неизвестно. „Това е първото истинско доказателство за това къде се е озовал Сенди“, казва Чин за откритието.

Андрю Ървин
Андрю Ървин (Mount Everest Foundation/Royal Geographical Society)

Едно от първите обаждания на Чин, за да сподели новината, е на праплеменницата на Ървин Джули Съмърс, 64 г., която написва биография на Ървин през 2001 г. Съмърс подозира, че останките са били пометени надолу по планината от лавини и смачкани от движещия се ледник. Членове на семейството доброволно са дали ДНК проби, за да ги сравнят с останките, за да се потвърди самоличността им.

Съмърс казва, че откритието е върнало спомените от момента, в който през 1999 г. се появява новината, че тялото на Мелъри е било намерено от алпиниста Конрад Анкер, като част от изследователската експедиция, която се опитва да разреши въпроса дали двойката наистина е достигнала върха.

Вижте още: Голямата загадка на световния алпинизъм: Къде е снимката на Рут?

Намирането на останките на Мелъри отговаря на няколко въпроса за съдбата на двамата мъже, но оставя два големи въпроса без отговор. Къде е бил Ървин? И дали двойката е стигнала върха? Алпинисти и историци дълго смятаха, че отговорът на първия въпрос може да предложи улики за втория. В края на краищата Ървин е този, който носи джобната камера Kodak Vest, заета от члена на експедицията Хауърд Сомървил. Смята се, че непроявеният филм вътре може да съдържа единственото убедително доказателство за техния успех.

През септември, няколко дни преди да се натъкнат на обувката, екипът на National Geographic се спускал по централния ледника Ронгбук, когато открили различен артефакт, който събужда любопитството им – кислородна бутилка, с отбелязана дата 1933 г. Девет години след изчезването на Мелъри и Ървин, британската експедиция към Еверест от 1933 г. е четвъртият опит за изкачване на Еверест. Този опит също завършва с неуспех, но членовете на експедицията откриват ледена брадва, принадлежаща на Сенди Ървин, високо на североизточния хребет, макар и доста под мястото, където е открит Мелъри.

Вижте още: В катедралата „Сейнт Пол”: почит към Джордж Лей Мелъри и Андрю „Сенди” Ървин

Рекордите на Еверест
Северната стена на Еверест, поглед от базовия лагер

Откриването на кислородната бутилка от 1933 г. кара Чин и хората от екипа му да се замислят. „Ако Сенди беше паднал по северната стена, останките или тялото му можеха да са някъде наблизо“.

Няколко дни след като Чин и екипът му откриват обувката, забелязват кръжащи наоколо гарвани, привлечени от останките. Ето защо той иска разрешение от Китайско-тибетската алпинистка асоциация (CTMA) – правителственият орган, който наблюдава северната страна на Еверест, за преместване на останките от планината. Обувката и кракът са преместени в охладител и предадени на CTMA. Екипът е взел ДНК проба, по която работят с британското консулство за по-нататъшна идентификация.

Чин отказва да уточни къде точно са намерени останките – казва, че иска да обезкуражи ловците на трофеи. Той е уверен, че повече артефакти и може би дори камерата са наблизо.

Вижте още: Ще бъде ли разкрита “Най-голямата загадка на Еверест”?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.