Реновирането на хижа „Грънчар“ и облагородяването на района тече с пълна сила

Хижата вече е оборудвана с 50 нови, комфортни матраци, почистени са околни пътеки и е обновена маркировката. Предстои доставката и монтирането на фотоволтаична система.

0
 

Сподели

Shares

х. ГрънчарЛятото е най-подходящото време за ремонтни и довършителни дейности. Така е и на хижа „Грънчар“, където кипи труд и резултатите са повече от видими, за радост на многото туристи, които я посещават. Макар че има още доста работа, искаме да ви разкажем за постигнатото досега.

През 2023 г. намиращата се на 2187 м н.в. в Национален парк „Рила“ хижа „Грънчар“ спечели два гранта в кампанията “Хижа на годината”. Това бяха основният грант за стимулиране развитието на туристическите обекти в планината: финансиращата програма „Реновиране на хижи и заслони със SiteGround”, на стойност 20 000 лв. и грантът за реновиране на легловата база на Matrax, на стойност 5000 лв.

Матраци Magniflex - х. ГрънчарРадостните новини вече са факт – от няколко дни, с любезното съдействие на партньорите ни Magniflex, легловата база в хижа „Грънчар“ е обновена с висококачествени матраци от продуктовата гама на компанията, на стойност 5000 лева. В хижата вече са доставени и монтирани цели 50 броя комфортни матраци от най-висок клас.

Вече всички посетители в хижа „Грънчар“ ще могат да се насладят на обновените стаи за отдих и почивка, където освен чист планински въздух и любезни домакини, има и удобни нови легла.

В края на месец август очакваме още добри новини за реализирането на другия грант, спечелен от хижа „Грънчар“. Той се финансира от водещата българска иновативна компания SiteGround и е за закупуването, доставката и инсталирането на автономна фотоволтаична система на хижата, в която към момента няма електричество. За да се постигне най-голяма устойчивост на проекта, сградата вече е подготвена за този процес, като в началото на юли бе осъществен ремонт на покрива с помощта на усилията на стопаните и безвъзмезден труд от фирма “Казънс” ЕООД и техни помощници.

В началото на юли бе осъществен ремонт на покрива на х. Грънчар с безвъзмездната помощ на фирма “Казънс” ЕООД и доброволци
снимка: хижа „Грънчар“

Междувременно още доброволци, организирани от Български планинарски съюз, провеждат акции по почистване на близките пътеки и обновяване на маркировката. Миналия уикенд (10-11 август) бяха разчистени още няколкостотин метра клек. Извършено бе прочистване на клека от пътеката между х. „Грънчар“ и билото (разклона за Белмекен) и пътеката от „Грънчар“, която се качва за билото в посока в. Мусала.

Подновена е и голяма част от маркировката на пътеките в района. В дейностите се включиха членове на Български планинарски съюз и приятели, както и представители на Аварийно спасяване.

Подновена е и голяма част от маркировката на пътеките в района на х. Грънчар
снимка: Петър Стоянов

Има още много работа, докато пътеките заприличат на хубав туристически маршрут, затова се предвиждат още такива акции. На 14 и 15 септември е следващата, при която ще се почиства отново клек по пътеките. За подробна информация и заявка за участие, посетете Фейсбук събитието.

Ако искате да се включите в следващи активности в подкрепа на хижа „Грънчар“, следете нейния профил във Фейсбук, както и групата Хижи и заслони.

Кампанията Хижа на годината е социален проект, който има за цел да развива и подпомага българския алтернативен туризъм в планината!
Следете всичко за нея на страницата ѝ във Фейсбук и на huts.360mag.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.