Грант за аварийна соларна система за заслони с Пиринско

Соларна станция с инвертор и батерия ще бъдат поставени на труднодостъпен заслон

0
 

Сподели

Shares

Грант за аварийна соларна система за заслони с ПиринскоНякои от вас може би помнят думите, казвани от възрастните хора навремето: лятно време без абичка (дреха, б.р.) и зимно време без торбичка (храна, б.р.), да не тръгваш. Днес можем да почерпим от мъдростта им, вдъхновена от опита в трудни условия, но и да добавим модерното – никога не тръгвай без батерия за телефона.

Когато се отправяме на преходи в планината, винаги има риск да попаднем в „ситуация“ и да се нуждаем от помощ. В такива случаи, когато сме на отдалечено място, животоспасяващата функция се пада на заслоните.

Давайки си ясна сметка за всички рискове, на които може да сме изложени в откритата природа, нашите приятели от Пиринско подават ръка на кампанията „Хижа на годината“  и ще осигурят аварийна соларна система за заслони.

Станция със соларен панел и батерия ще бъде поставена на заслон, който не разполагат с постоянно електроснабдяване, и където енергията в него може да се окаже животоспасяваща за изгубен или бедстващ турист, който има нужда да зареди телефон, GPS или друго важно устройство. Енергията от станцията ще осигурява и осветление в заслона.

Всички номинирани за грантове хижи и заслони през 2024г. година са избрани за отговарящи на критериите за съответната помощ от номиниращите организации, които добре познават спецификите на планинският туризъм. За да дадем още по голяма представителност, тази година,  в етапа на номинации допуснахме за разглеждане и публични предложения, направени чрез анкета до планинарската общност.
До всички предложени за номинации хижи и заслони бяха изпратени мотивационни анкетни карти за събиране на необходимата за изпълнението на гранта информация. На база отговорите на анкетите е финализrран списък с хижите и заслоните, които се борят за грантовете. Всички номинирани за подкрепа заслони може да видите тук

За да допълним гранта, към дейностите свързани с изпълнението му ще могат да се запишат и участват доброволци, които да допринесат за ще още по-голям резултат. За по-висока ефективност, дейностите по реализирането ще се координират и подпомагат от организаторите на кампанията „Хижа на годината“. Записването за участие в доброволческите акции ще става на сайта https://huts.360mag.bg/dobrovolci/, където е поместена и цялата информация за тазгодишната кампания, подкрепяща планинския туризъм

Победителите във всички грантове ще бъдат избрани с публично гласуване, което се провежда онлайн на huts.360mag.bg, в периода от 15.05.2024г. до 25.09.2024г. 

ГЛАСУВАЙ И ТИ – Помогни да изберем най-достойните за подкрепа

Всички активни грантове за тази година  и подробности за механиката на изпълнение четете ТУК!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.