Талантливи младежи-режисьори ще представят собствени филми, посветени на климатичните промени и екологията

Прожекциите ще бъдат в няколко града, като част от проекта „Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството“

0
 

Сподели

Shares

Ден за изкуство и екологияПрез октомври и ноември ще се състоят поредица вълнуващи събития, част от проекта „Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството“, насочени към популяризиране на теми като климатичните промени и екологията, през призмата на изкуството. Проектът включва прожекции, работилници и спектакли, предназначени както за деца и младежи, така и за широката публика. Всички събития са с вход свободен.

Авторски филми, създадени от талантливи български ученици, ще бъдат представени лично от тях в три български града – Троян, Ловеч и Видин тази есен, в рамките на инициативата инициатива “Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството”, подкрепена от европейската мрежа на културните институти EUNIC, българският EUNIC клъстер и с организатор Сдружение Арте Урбана Колектив.

Във всеки един от градовете, в рамките на специалния “Ден за изкуство и екология” (с вход свободен), с дати съответно 5-ти октомври в гр. Троян, 30-ти октомври в гр. Видин и 14-ти и 15-ти ноември в гр. Ловеч, младите режисьори на възраст от 13 до 18 години, ще представят своите дебютни късометражни филми и ще се включат в специални дискусии, в които ще споделят любопитни подробности от творческия процес.

Ден за изкуство и екологияОсвен ексклузивните прожекции на ученическите филми, в рамките на дните, посветени на изкуството, екологията и околната среда в съответните населени места, посетителите ще могат да се включат в допълнителни активности като прожекции на специална селекция европейски филми на еко тематика, дискусии, работилници, срещи, както и да станат част от забавния научен спектакъл “Дългият път към звездите” с участието на известния режисьор и актьор Димитър Узунов и популярния астроном д-р Владимир Божилов, последван от дискусия с актьорите.

Събития са финалния етап на проекта “Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството”, който започна през месец март тази година и премина през три етапа. В първия етап учениците гледаха подбрана селекция европейски късометражни филми на екотематика, вторият етап включи част от тях в кинолагери, в рамките на които те създадоха свои филми-есета, свързани с опазването на околната среда. Третият етап, именно “Денят за изкуство и екология”, ще ангажира цялата общност в избраните населени места в различни прожекции, дискусии и работилници, като акцент в програмата е представянето на филмите на младите автори.

Видео – избрани моменти от творческите лагери „Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството“ 2024 г:

Своеобразното кино-турне под надслов “Ден за изкуство и екология” стартира в Троян (Народно читалище „Наука-1870 г.“) на 5 октомври, като важен акцент от програмата е първият авторски филм на младите режисьори от СУ „Св. Климент Охридски“ (гр. Троян) – “132 дървета”, създаден от учениците в рамките на творческия лагер „Научи, разкажи, заснеми!“. Той ще бъде придружен и от дискусия със създателите, които го определят като “15 минутен филм, таящ дълбок смисъл”. “132 дървета” разкрива малко от личната история на всеки един от младите автори, които изследват местната природа и се вдъхновяват от необходимостта да запазим дърветата и околната среда.

Друг акцент в програмата е прожекцията на филма “Алкарас”, реж. Карла Симон, носител на LUX Prize. “Алкарас” е трогателна история за фермерско семейство в Каталуния, което се сблъсква с трудностите на модернизацията в контекста на икономическите и екологичните промени. Най-младите посетители (5-7 год.) на денят за изкуство и екология в Троян ще могат да се включат в творческа работилница, вдъхновена от филма “Париж рециклира”, а всички посетители над 12 години са поканени да станат част и от вълнуващото космическо приключение “Дългият път към звездите”.

Ден за изкуство и екологияНа 30 октомври тематичният ден за изкуство и екология ще се проведе във Видин, където публиката ще гледа премиерно филма, създаден от младежи в гр. Видин: “Руините на утрешния ден”, който ще бъде последван от дискусия с авторите. След това публиката ще има възможност да присъства на прожекцията на чешката документална комедия “Светът според баща ми”. Сюжетът улавя съвместната мечта на физик и неговата артистична дъщеря за ефективно решение за спасяване на планетата. Заедно по пътя, те се опитват да разберат повече за климатичните политики, личната и колективната отговорност.
Посетителите на “Ден за изкуство и екология” във Видин ще могат да се включат и в дискусии с интересни гости, а най-малките ще имат възможността да създадат собствено чудовище от рециклиран материали!

Последните тематични дни ще се се проведат в Ловеч (Кино Космос и Регионална библиотека “Проф. Беню Цонев”) на 14 и 15 ноември.
На 14 ноември жителите на Ловеч ще имат възможността да присъстват на премиерната прожекция на филма, направен от ученици от града, в рамките на творческия летен лагер „Научи, разкажи, заснеми!“, последвана от дискусия с младите автори.
Посетителите ще могат да видят и документалната продукция “Аз съм Грета” реж. Малте Зим (Германия, Великобритания, Швеция), която проследява историята на Грета Тунберг, младата шведска активистка, превърнала се в символ на глобалното движение за климатични промени. Участниците в културната програма ще получат и уникалната възможност да бъдат поведени по “Дългият път към звездите” от Димитър Узунов и д-р Владимир Божилов.

Във финалните дни със специална програма (14 и 15 ноември), част от инициативата “Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството”, жителите на Ловеч ще могат да видят документалният филм “Когато доматите срещнаха Вагнер” (When Tomatoes Met Wagner) на гръцкия режисьор Мариос Пападопулос. Филмът разказва историята на малко гръцко село, където местните жители, водени от един страстен фермер, решават да възродят традицията на отглеждане на домати, като същевременно съчетават земеделието с изкуството.

Проектът „Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството“ цели да вдъхнови младите хора и широката публика да разсъждават върху важни екологични проблеми чрез различни форми на изкуството, като създават свои собствени творби и участват в дискусии по темата. Ето какво споделят и самите те за това творческо преживяване:

“На кинолагера се чувствах невероятно. Имах възможността да правя нещо напълно ново за мен. Открих в себе си ново любопитство и силно желание да се занимавам с видео в бъдеще. Всеки ден ни очакваха конкретни задачи и цели, които изпълнявахме организирано и по план. Освен че работихме по заснемането на късометражния филм, се забавлявахме изключително много, което направи преживяването още по-вълнуващо и незабравимо.” – Виктория, гр. Видин

“За мен преживяването по време на лагера беше уникално, защото се запознах с различни хора, с които успяхме да намерим общи неща за разговор, да се сработим, за да работим заедно в екип и да се забавляваме. Научих се да снимам с професионална камера и да обработвам видео на професионална програма. Преминах през всички позиции на снимачния процес, за което много се радвам и останах с незабравими емоции и моменти от целия процес на кинолагера. ” – Гергана, гр. Видин

“За мен летния кинолагер беше ново и различно преживяване! Запознах се с нови хора, направих нови приятелства и научих много нови неща за кино заснемането, които винаги ми биха били полезни!” – Мария, гр. Троян

Организаторите за проекта:

“За нас като организатори e най-ценно да видим как идея, която сме си представяли и е съществувала само на хартия, ще бъде реализирана. Идеята зад проекта е да ангажираме децата и младежите в творчески процес, който ще ги окуражи да погледнат с други очи средата, в която живеят, да се замислят как биха могли да я направят по-добра, по-хубава; как биха могли да работят в екип, за да представят своята гледна точка. Учениците гледаха европейско кино, посветено на околната среда, а след това се огледаха около себе си, за да видят коя история искат да разкажат те, каква е тяхната гледна точка към света. В три населени места, създадохме три малки общности, които в рамките на пет дни използваха наученото, за да заснемат свой филм. Сега е време те да застанат зад него като автори и да покажат творчеството си в своята общност. Каним всички жители на гр. Видин. гр. Ловеч и гр. Троян да присъстват на премиерите на филмите на тези страхотни млади хора, да чуят повече за тяхното преживяване. Прожекциите ще бъдат съпътствани от целодневна програма, която включва разнообразни събития, в които климатът и екологията са срещат с изкуството. Поканили сме интересни гости за дискусии, организираме и работилници. Програмата е с вход свободен, ще се радваме да привлечем повече хора!”

Партньори на проекта “Научи, разкажи, заснеми”:

Британски съвет в България, Гьоте-институт България, Институт Сервантес-София,
Италиански културен институт, Посолство на Австрия, Посолство на Гърция, Посолство на Словения, Полски институт, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, Унгарски културен институт, Френски институт, Чешки център София, Бюро на Европейския парламент в България, Община Видин, Община Троян, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ гр. Видин, СУ „Св. Климент Охридски“ гр. Троян, Народно читалище Наука-1870 г., Троян, Сдружение “Деветашко плато”, Областна управа Ловеч, Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“, Кино Космос – Ловеч.

За повече информация вижте https://arteurbanacollectif.com/; https://www.eunicglobal.eu/

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.