Туристически фирми извозват с хеликоптери желаещите да пият шампанско и да хапнат кроасани на много добър изглед. А именно – на Еверест.
Гостите се транспортират от Катманду до планините на височина от около 4300 метра.
Клиентите имат само 15 минути, за да се справят със сутрешната закуска, поради липса на височинна аклиматизация.
А стойността на кроасаните и бекона расте заедно с височината и може да достигне между 3000 и 4000 британски лири на човек.
Изследвания на компания, базирана в Глостършир, показват, че има много голям интерес за пътуването „Закуска на Еверест“.
Андрю Венцел, който работи като бизнес консултант във фирма за луксозни пътувания, казва, че храбрият кулинарен експеримент „отправя предизвикателство към хората, които са направили повечето неща в живота си и към индивидуалистите, които постоянно се стремят да откриват нещо ново“.
За 4000 лири клиентите получават не само закуска в небето, но и две нощувки в хотел в Катманду и специална екипировка.
Бързата закуска се състои от „яйца, бекон, колбаси, местни непалски плодове, кроасани, кексчета, конфитюр и шампанско“.
Катрин Хилд, изпълнителен директор на фирмата за пътувания „Отдалечени страни“, казва, че пътуването е изключително популярно сред високия клас клиенти, които искат да направят нещо малко по-различно.
Тя добавя: „Бих казала, че това се харесва на почти всеки, който може да си го позволи и дори тези, които не могат, са склонни да направят експеримента на живота си“.
„Има някои хора, които искат да стигнат Еверест, но като си спестят трудното изкачване до там“.
„Други искат да се изкачат, но не и да се спускат обратно надолу. Тези хора просто слизат от базовия лагер с хеликоптер и си спестяват четири дни ходене“.
Хилд подчертава, че при такава висока надморска височина е нужно повече време за приготвянето на храната.
Готвачите правят закуската на около 4300 метра надморска височина.
Продуктите и кухненското оборудване често са мъкнати нагоре в планината от носачи, тъй като няма достатъчно място в хеликоптера.
Хилд добавя: „Не се изненадвайте, ако видите тибетски вол с хладилник на гърба си, докато се катерите нагоре“.
Модният дизайнер Прабал Гурунг, базиран в Ню Йорк, но от непалски произход, е един от щастливците, направили експеримента „Закуска на Еверест“.
Припомняйки си опита, той пише: „Докато отпивах чая си, погледнах към планината със страхопочитание. В далечината, високо над непроходимата долина на Кумбу и през слой от мъгла, блестеше връх Еверест“.
„Беше нереално и страхотно, поразително… Аз закусвах с връх Еверест и някои от най-красивите произведения на природата около мен“.