Със слаклайн над пролива Месина

Протокът между Сицилия и континенталната част на Италия, беше пресечен от най-дългия слаклайн, конструиран някога, дълъг 3646 метра

0
 

Сподели

Shares
Слаклайн, Ян Розе
снимка: Matteo Mocellin / Red Bull Content Pool

На 10 юли 2024 г. естонският слаклайнър и холивудски каскадьор Ян Розе влезе в историята като първият човек, прекосил италианския пролив Месина „пеша“.

Протокът, който разделя Сицилия от континенталната част на Италия, беше пресечен от най-дългия слаклайн, конструиран някога, с дължина от 3646 метра. Максималната височина, на която 1,9-сантиметровата лента бе опъната, е достигала 265 метра.

Розе завършва опита си за близо три часа, надминавайки текущия световен рекорд от 2710 метра. Въпреки това, падане в последните 80 метра му попречи да постави официално нов световен рекорд. Правилата на спортната дисциплина изискват пълно преминаване, без падане, за да се потвърди нов рекорд.

Слаклайн, Ян Розе
снимка: Matteo Mocellin / Red Bull Content Pool

32-годишният Ян Розе е трикратен световен шампион по слаклайн и единственият спортист, който някога е изпълнявал двойно задно салто на слаклайн. Той има множество други първи постижения и световни рекорди, включително завършването на най-дългия слаклайн в света с едно изграждане в Катар. Забележителните му умения са демонстрирани в холивудски филми и сценични представления, включително Assassin’s Creed (2016) и Wonder Woman 1984 (2020). Досега обаче той не беше опитвал нещо толкова дръзко и взискателно като пресичането на Месина. По време на опита му е трябвало да прояви не само изключителен баланс и концентрация, но също и сила и издръжливост, за да издържи на ветрове със скорост до 38 км/ч и температури, достигащи 28°C.

Вижте още за Ян Розе: Слаклайн на 200 метра над земята при 50 градуса по Целзий

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.