Небет тепе – ключовият в историята пловдивски хълм

Едно от тепетата, формиращи Трихълмието в Пловдив, се подготвя да разкрие пред туристи и жители как това ключово място се е променяло през вековете

0
 

Сподели

Shares

Небет тепе – ключовият в историята пловдивски хълмИсториците твърдят, че именно там има следи от траки, гърци, римляни и османци. Зид върху зид са крепостните стени на няколко града. Според легенди, през Средновековието на Небет тепе е имало цял замък.

Археологическият обект, заедно с намиращата се в подножието на Стария град Източна порта на Филипопол, са част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“, който получи финансиране през 2020 г. от Фонда за устойчиви градове. Общият бюджет на проекта е 9,3 млн. лв., 6,9 млн. лв. от които са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“, а останалите – финансиране, осигурено от Фонда за устойчиви градове.

Небет тепе – ключовият в историята пловдивски хълмПроектът ще превърне Небет тепе в нещо като пловдивския Царевец – с частично възстановени зидове и осветление. В него са включени три подобекта:

  • античен комплекс „Източна порта на Филипопол“,
  • археологически комплекс „Небет тепе“,
  • както и реконструкция на елементите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс „Небет тепе“.

Небет тепе – ключовият в историята пловдивски хълмОсновната цел на проекта е увеличаване на туристическия поток.
С изпълнението се оформят различни пешеходни пространства с парапети, както и места за панорамни площадки и пейки. Разкрива се таен вход, който досега е бил недостъпен. Посетителите ще могат да влизат и излизат от него по монтирани за целта стъпала, а от изхода му има изглед надолу към каменни стъпала, използвани от обитателите на Небет тепе.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.