Идея за активен уикенд: екопътека „Хайдушки водопади“

Екопътеката, намираща се край Берковица, е чудесен маршрут за разходка с приятели и семейство

0
 

Сподели

Shares
Екопътека "Хайдушки водопади"
снимка: facebook/Silviq Mineva

Хайдушките водопади и едноименната екопътека до тях са чудесна алтернатива за еднодневна разходка, подходяща за малки и големи. Водопадите, макар и не много високи, са изключително живописни. Образувани са от няколко пада и особено при пълноводие са много красиви.

Екопътека „Хайдушки водопади“ се намира край Берковица. Маршрутът е много приятен, той е дълъг около 5 км в посока, като на отиване има незабележимо изкачването, което сумарно е около 300 м. За сметка на това ще може се възползвате от приятния лек наклон на връщане. Пътеката върви край Голяма река (десен приток на Берковска река), по чието течение има множество прагове и водоскоци.

Вижте още: Старопланинска магия: връх Ком

Екопътека "Хайдушки водопади"
снимка: facebook/Silviq Mineva

Най-атрактивни са двата водопада, намиращи се в края на маршрута, където по-малките реки: Злата, Средна, Ценкова и Сливашка бари се сливат, за да образуват Голяма река. Те осигуряват достатъчно вода, така че водопадите са привлекателни целогодишно. Околната местност е защитена и носи името „Хайдушки водопади“.

Екопътеката следва стар асфалтов път, по протежение на който се отклоняват второстепенни пътеки и черни пътища. Маршрутът е изцяло покрай брега на Голяма река. Той е добре маркиран, посредством стрелки и зелена маркировка. Може да се възползвате от няколко места за отдих – пейки с масички и беседки.

Вижте още: Идея за активен уикенд: водопад Бигора

"Хайдушки водопади"
източник: Йордан Йорданов / Photo Shots

По пътеката ви очакват различни забележителности, като огромния вековен бряст, който е бил фиданка по времето на цар Иван Шишман (на място ще може да прочетете неговата история). До него е изграден кът за отдих. На места по пътеката се откриват гледки към близкия връх Ком. Ако сте отишли през топъл ден, е добре да знаете, че на километър и половина от началото има чешма. В края на маршрута има още една беседка, а след нея трябва да слезете 10 м надолу до самите водопади.

И нещо интересно – споделяме ви архивна снимка от водопадите, споделена от страницата Ретро Берковица.

"Хайдушки водопади", Берковица
„Хайдушки водопади“, Берковица / снимка: facebook.com/retro.berkovitsa; @waterfalls_berkovitsa

Как са стигнете?

Началото на екопътеката се намира в западните покрайнини на Берковица, на около 90 км северно от София и на 27 км югозападно от Монтана. До началото ѝ може да стигнете с автомобил, следвайки от центъра на Берковица кафевите указателни стрелки.

Използвани снимки:
Photo Shots (Йордан Йорданов); Силвия Минева – Фейсбук;

Вижте още идеи за активен уикенд и други вълнуващи предложения за активна ваканция сред природата.

Не спирайте да изследвате красотите на България!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.