Грантовете на „Хижа на годината“ 2024

Грантовете са над два пъти повече от миналата година и са на обща стойност над 65 000 лева

0
 

Сподели

Shares

Грантовете на "Хижа на годината" 2024Основен акцент в кампанията “Хижа на годината” е да отличи най-добре справящите се хижи и заслони и да подпомогне тези, които имат нужда от подкрепа и с отношението и труда си са показали, че я заслужават.

Хижите и заслоните са обекти, предлагащи на планинарите подслон, храна, а често и помощ от различен характер. Тяхното поддържане, функциониране и развитие е от ключова важност за туризма и активностите в планината, а от там и за здравето и психиката на нацията. За да запазим и развиваме планинарската култура, любовта и уважението към природата и алтернативния туризъм, имаме нужда от тяхното съществуване. Затова и ги наричаме обекти за социален туризъм, които се стопанисват и осъществяват дейност, съгласно специфични правила и регулации, разписани в специален закон на министерството на туризма. Тези обекти често са строени с доброволен труд и средства и, за да бъдат съхранени, имат нужда от всякакъв вид подпомагане.

Радостни сме да споделим, че в тазгодишното издание на кампанията с подкрепа се включват над два пъти повече компании от миналогодишното през 2023 г.

Подпомагането на хижите и заслоните в „Хижа на годината“ ще бъде под формата на грантове и акции. До момента имаме осигурени седем гранта, на обща стойност над 65 000 лева. Всеки от тях има различна насоченост. Някои от тях са свързани с нужди от първа необходимост. Други имат за цел да предоставят възможност на хижите и заслони да предлагат още по-добри условия на посетителите си. По подобие на миналата година, и тази година, всички осигурени грантове обръщат повишено внимание върху конкретни теми и имат за цел да решат конкретни затруднения и проблеми, свързани с тях.

ГРАНТОВЕ

  • “Хижа/заслон за пример” със SiteGround – Грант за технологични подобрения;
  • Грант за облагородяване на района и пътеките около хижа/заслон с БТС;
  • Грант за строителни материали и специализиран труд с GP Group;
  • Аптечки за първа помощ около хижи и заслони с Credissimo – hрант за осигуряване на средства за първа помощ в планината]
  • “Без емисии в планината” с Photomate – Грант за зарядна станция за Е-автомобили;
  • Аварийна соларна система за заслони с Пиринско;
  • “Уютна хижа” с Матраци ТЕД – Грант за обновяване на легловата база в хижи и заслони.

КАНДИДАТСТВАНЕ:

През изминалата година, за да получат помощ по някой от обявените грантове, хижите и заслоните трябваше да подготвят проектни документи и/или мотивационни писма, които се оценяваха от номиниращите организации и организаторите на конкурса. Отчитайки факта, че писането на проекти и мотивационни писма не е най-свойствената задача за стопаните на такива обекти, тази година механиката за предоставяне на грантовете е улеснена за хижарите. Хижите и заслоните, които се съревновават за подкрепа с грантове и акции, бяха селектирани чрез номинации в периода февруари-май 2024, предложени от номиниращите партньорски организации и от любители планинари, които се чувстват ангажирани по темата. Номинираните хижи и заслони пък, от своя страна, имаха ангажимента да отговорят на кратки анкетни карти, в които трябваше да споделят информация за актуалния си статус, нуждите си, досегашния си опит, мотивация и желанието си да бъдат включени в кампанията. 

Победителите във всички грантове, ще бъдат избрани с отворено гласуване в период от 15.05.2024 г. до 25.09.2024 г. Гласуването се провежда на официалния уебсайт на кампанията: https://huts.360mag.bg/ 

Виж как се развиват проектите на спечелилите грантовете на “Хижа на годината” през 2023 г.

Важен акцент също е и това, че в реализирането на някои от грантовете ще може да се запишат и участват доброволци, а за по-висока ефективност, дейностите по реализирането ще се координират и подпомагат от организаторите на кампанията „Хижа на годината“. Записването за доброволци е на https://huts.360mag.bg/dobrovolci/.

НАКРАТКО ЗА МЕХАНИКАТА

  1. Хижите/заслоните, които се борят за грантовете, са избрани, чрез номинации на селектиращите организации – експерти в областта на планинския туризъм у нас и хора от планинарската общност, в периода март-май 2024.
  2. Към всички номинирани хижи и заслони са изпратени анкетни форми, на база на чиито отговори са селектирани най-заслужилите, заинтересованите, амбициозните и мотивираните. Те ще се състезават за гласовете на планинарите в периода от 15.05 до 25.09 на huts.360mag.bg.
  3. Освен закупуване на необходимите техника, материали и консумативи, в обхвата на грантовете се включва и подпомагане на изпълнението на определените дейности в хижата/заслона победител.
  4. Всички планирани дейности се очаква да бъдат изпълнени в периода октомври-ноември 2024.
  5. В официалния сайт на кампанията huts.360mag.bg можете да се запишете за доброволец, като отбележите вашите силни страни, а ние ще се свържем с вас, след края на гласуването, когато ще бъдат ясни победители и обектите, в които ще се изпълняват дейностите.

ГЛАСУВАНЕ

  • В официалния сайт на Хижа на годината huts.360mag.bg можете да намерите секция с всички активни през 2024 финансиращи програми, номинираните за тях хижи и заслони, с информация за тях;
  • Чрез форма за гласуване в сайта, всеки планинар може да даде своя глас за номинираните хижи и заслони;
  • За да гарантираме компетентен вот, всеки гласуващ трябва да отговори на въпроса “Защо избрахте тази хижа”;
  • Победител във всяка една от категориите ще е хижата/заслонът, събрал най-много валидни гласове;
  • В някои от категориите е предвидено да има повече от един победител, които ще бъдат първите класирани, с най-много получени гласове.

УЧАСТИЕ НА ДОБРОВОЛЦИ

Тази година ще дадем възможност и на доброволци да се включат в облагородяването на хижите и заслоните. На https://huts.360mag.bg/dobrovolci/ ще бъде поместена и форма за записване на доброволци, в която ще може да се запишете като отбележите силните си страни. След като бъдат обявени хижите/заслоните победители, ще се свържем с всички записали се, за да ги поканим да вземат участие в свойствена за техните умения акция в някоя от хижите или заслоните победители.

Вижте всичко за кампанията ТУК. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.