Природните феномени по света: Фантастичното „Драконово око“ в Норвегия

Природната забележителност на северозападното крайбрежие на Норвегия се е появила при разтопяването на ледниците от последния ледников период

0
 

Сподели

Shares
"Окото на дракона“, Норвегия
„Окото на дракона“, Норвегия (снимка: reddit.com)

„Окото на дракона“ е естествена вдлъбнатина в скалите до Uttakleiv Beach на северозападното крайбрежие на Норвегия, която изглежда точно като окулус на влечуги. Камък, който седи на дъното на кухината, се откроява на фона на легло от бял пясък и водорасли, образувайки зеницата на окото.

Става дума за природна особеност, която много вероятно се е образувала през последната ледникова епоха“, казва доц. Франсис Шантел Никсън, от Норвежкия университет за наука и технологии Live Science.

Вижте още: Изчезващи забележителности: 4 любими дестинации, които можем да изгубим

"Окото на дракона“, Норвегия
„Окото на дракона“ (снимка: photohound.co)

Огромен ледник е покривал Скандинавия, както и части от Северна Европа и северозападна Русия, по време на последния ледников период, преди около 20 000 години. Заледяването може да доведе до всякакви видове геоложки образувания, включително такива, които са резултат от ерозия на скалната основа под ледената покривка.

Разтопената от ледниците вода съдържа седименти, парчета скали с всякакви форми и размери, вариращи от фин пясък до гигантски камъни. Водните потоци, движещи се под леда с високо налягане, могат да „изваят скалната основа във вдлъбнатини с гладки стени, които могат да бъдат прави, извити или кръгли, и от порядъка на сантиметри до няколко метра на ширина и дълбочина.

Вижте още: 15 странни природни образувания

Дупки като „Окото на дракона“ се смята, че са оформени от особено бурни течения на стопена вода, които концентрират абразията и ерозията в кръгови модели. „Когато стопената вода в крайна сметка се забави или изчезне, грубите утайки ще се утаят от суспензията и ще останат в капан в дупката“, казва Никсън.

„Окото на дракона“ вероятно се е появило изпод леда преди около 16 000 години, при отстъплението на ледената покривка, когато се разкрива основната скала и нейните дупки, направени от гнайс – вид метаморфна скала с цветни минерални ивици, които добавят щрихи към фантастичния вид на окото.

Вижте още: Природните феномени на България

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.