С бодра крачка: 5 маршрута около Шумен

История дебне отвсякъде!

0
 

Сподели

Shares
Паметникът „Създатели на българската държава“, Шумен
Паметникът „Създатели на българската държава“, Шумен (снимка: Yelkrokoyade, Wikipedia)

Ако пътувате в Североизточна България, една много добра идея е да посетите град Шумен и забележителностите в близост до него.

Разположен в Шуменското поле, градът се простира на надморска височина от 180 до 300 м. На около 300 м над него пък се извисява Шуменското плато. Градът се пресича от малката река Поройна.

3 км западно от Шумен, върху дял от Шуменското плато, се намира местността Хисарлъка. Емблематичен за града е паметникът „Създатели на българската държава“, до който водят 1300 стъпала.

Шумен е на 360 км от град София, на 291 км от Пловдив, на 88 км от Варна и на 127 км от Бургас.

Представяме ви 5 идеи за разходка в околностите на град Шумен:

Местността „Кьошкове“

Парк "Кьошкове", Шумен
Парк „Кьошкове“, Шумен (снимка: Стефи Динева, Фейсбук)

Местност Кьошковете се намира в Природен парк „Шуменско плато“ и започва непосредствено от западните квартали на град Шумен. Това е една от най-красивите и посещавани местности в парка. В нея може да видите малко изкуствено езеро, да се разходите из сенчести алеи, да поседнете в кътове с пейки, чешми с изворна вода и детски площадки. Там е началото на много туристически маршрути.

Наименованието на местността идва от турската дума „кьошк“ – лятна къща. Някога така са наричали постройките в околните лозя, които служели за отдих.

Вижте още: С бодра крачка: 5 трекинг маршрута около Варна

Парк "Кьошкове", Шумен
Парк „Кьошкове“ (снимка: varnamaps)

Залесяването на местността е започнало през 1897 г. и по-късно е оформен като парк.  Залесен е с черен бор, дугласка ела, смърч, явор, клен, бук, габър и др. Централната алея е очертана с помощта на вековни кестени, липи и явор.

Вижте още: 10 от най-живописните екопътеки в България

Пещера „Зандана“ / „Бисерна“

Това е най-красивата и най-дълга (3000 м) пещера в Шуменското плато. Намира се на 1 км от град Шумен, в местността Кьошковете, в природен парк Шуменско плато.

До нея се достига по обозначени екопътеки, тръгвайки от местността Кьошковете или от района на Стария град. Изграден е информационен център, от който непосредствено се влиза в пещерата.

Пещера "Зандана" / "Бисерна"
Пещера „Зандана“ / „Бисерна“ (снимка: Izvora, Wikipedia)

За пещерата има сведения още от началото на 19 век, въпреки това проучвания започват едва през 1968 г. През 2019 г. са напълно облагородени за достъп на посетители около 800 метра от галерията. Входът към пещерата е с изграден отделен проход за посетители, с цел отделянето на потока от хора от този на прилепите, влизащи или излизащи от пещерата.

Естественият вход към пещерата е трудно достъпен. В нея се влиза през изкуствено прокопан тунел. Пещерата е разделена на два етажа, като долният представлява подземна река. В нея живеят 14 вида прилепи.

Любопитно е да се знае, че през 1987 г. водоизточникът е каптиран за водоснабдяване на град Шумен. По тази причина пещерата все още е била затворена за посещения. Преди това водата от нея е използвана за производството на бира в разположената в близост фабрика на Шуменско пиво. Характерно е, че водата е горчива и е придавала естествена горчивина на произведеното пиво.

Вижте още: 10 пещери в България: магията на подземния свят (част 2)

Шуменска крепост

Крепостта се намира на два километра западно от град Шумен. Известна е и като Старият град. Разположена е на Шуменското плато. Мястото е било заселено преди повече от 3000 г. Археологически изследвания сочат, че местността е била обитавана още през 12 век пр.н.е. Първите жители тук са траките, вероятно от племето гети.

Шуменска крепост
Шуменската крепост (снимка: Vislupus, Wikipedia)

Общата площ на крепостта е около 32 декара, но сведения сочат, че значителна част от населението е живеела извън стените, в подградието. Крепостта дава богата информация за военния, културния и стопанския живот на своето време.

Сред находките заслужава да бъдат споменати: Шуменският надпис на цар Иван Шишман, плочката с изображение на танцуващ мъж; надписът на „Остро… богоин“ (според Вера Антонова, това е първият надпис на кирилица в България); сграфито- и  букел-керамика от троянски тип (доказателство за това, че тук е имало селище още през Халщатската епоха); коланни апликации, златни литургични съдове и голям брой монети от почти всички периоди.

Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“ е сред Стоте национални туристически обекта. Работи целогодишно и към него функционира и музей. Крепостта е сред най-добре проучените археологически паметници в България.

Хан-Крумски скален манастир

Хан-Крумският манастир (или Ханкрумовски, или скален манастир „Хан Крум“) е скален манастир, разположен по югоизточната част на скалния венец на Шуменското плато. Намира се в близост до село Хан Крум и отстои на 10 км от град Шумен. Част е от комплекса скални манастири, църкви и монашески килии, обитавани от монаси исихасти през XII – XIV век.

Скален манастир "Хан Крум"
Скален манастир „Хан Крум“ / снимка: Ралица Стоименова

Подстъпът до манастира е от юг, по коларски път от село Хан Крум и от север през Шуменското плато. От информационния център на природен парк „Шуменско плато“ започва туристически маршрут. По него минава покрай „Паметника на курсистите“, до който може да се стигне и с автомобил и оттам се продължава пеша.

За направата на манастира е използвана естествена пещера, която допълнително е била пригодена и дообработена за нуждите на монасите. Храмът е изсечен изкусно и прецизно направо в скалата.

Вижте още: Защитени територии: Природните паркове на България

Калугеровата пещера образува основната част от комплекса над Хан Крум. До нея се достига по изсечени в скалата стъпала. Поради тази си особеност се нарича още и Стълбената пещера.

Вижте още: Древните светилища в България (част 1)

Осмарски скални манастири и скален феномен „Окото“

Скалните манастири при село Осмар са уникален феномен. Намират се в Шуменското плато, на около 3 км на север от с. Осмар. Счита се, че са изградени през 12-14 век, като в тях са намирали подслон много монаси, изиграли много важна роля в културно и религиозно отношение са по време на Второто Българско Царство.

Скален феномен "Окото" край Осмар, ПП "Шуменско плато"
Скален феномен „Окото“ край Осмар, ПП „Шуменско плато“ (снимка: Izvora, Wikipedia)

Най-популярният и най-запазен сред тях е Костадиновият манастир. Точно над него се извисява впечатляващото природно творение „Окото“ или още наречено „Халката“, получило тези имена заради формата си.

За да стигнете до Костадиновия скален манастир, можете да оставите автомобила си в края на село Осмар и после да продължите пеша. Очаква ви около 3 км приятна разходка през гориста местност. В подножието на манастира ще видите чешма с каменен кръст и дървена беседка. Следва стръмно изкачване, което включва и метални стълби, но гледката накрая си струва усилието.

Село Осмар също буди интерес. В него се произвежда ароматното вино „осмарски пелин“ с 30 билки и плодове, които му придават неповторим аромат. В Осмар е произведено първото шампанско в България. Днес в селото има винарска изба – „Осмар“, където може да опитате бял или червен пелин. Село Осмар отстои на 14 км от град Шумен.

Виж и останалите дестинации от рубриката „С бодра крачка“!

За още интересни маршрути и вълнуващи срещи, последвай 360° в Инстаграм и Фейсбук, и не изпускай нищо важно от света на приключенията, аутдор спортовете и природосъобразния начин на живот.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.