Историята на хижа „Плевен“

Разглеждаме страниците на Летописната книга на х. "Плевен"

0
 

Сподели

Shares
Хижа Плевен, история
Снимка на хижа Плевен (снимка: Данаил Петков)

Туристическото движение в Плевен води началото си от края на 19 век, още с поставянето основите на организираното туристическо движение в България от Алеко Константинов. След изкачването на Черни връх на на 27 август 1895 г., на страниците на плевенския печат се изтъква необходимостта от „туристически кръжоци“, по примера на столицата. След създаването през 1899 г. на Българско туристическо дружество и изработването на неговия устав, първите му клонове в страната са в Пловдив, Нова Загора и Плевен. Смята се, че ТД „Кайлъшка долина“ е учредено на 20 януари 1901 година. *

Членска карта на Роман Дачев от ТД „Кайлъшка долина“, от 1 февруари 1901 г.
Членска карта на Роман Дачев от ТД „Кайлъшка долина“, от 1 февруари 1901 г. (снимка: д-р Димитър Петров, Регионален исторически музей Плевен)

През годините туристическата дейност в региона се развива активно. Тя е била възраждана успешно дори в следвоенните години. Идеята за изграждане на хижа в Централна Стара планина се появява на дневен ред през 1964 г. Основанията за това са от една страна големият поток туристи, и от друга – фактът, че между хижа „Амбарица“ и връх Ботев няма други хижа или заслон, които да облекчат прехода.

Вижте още: 1889 г.: Пътуването на Алеко Константинов и Никола Тантилов, което „тури основата на организираната туристика“

Летописна книга на х. Плевен
Летописна книга на х. Плевен

На 19 юли 1964 г. комисия, упълномощена от ОС на БТС, Плевен, прави оглед на мястото в Новоселски поляници и установява, че то отговаря на всички условия, за да бъде построена там хижа. През същата година е подготвено Планово задание и е изпратено в Централния съвет на БТС за съгласуване.

През следващата 1965 година с решение на Изпълнителния комитет на ОНС – с. Ново село е определено място за строеж. Последвалото обаче голямо засушаване същата година, води до пресъхване на водоизточниците около бъдещата хижа. По тази причина започва търсене на по-подходящо място. Д-р Георги Цонков – Болшевика насочва ръководството към новия район.

На 10 октомври 1965 г. Иван Бешев, Марин Лазаров и арх. Иван Стефанов правят оглед и решават хижата да бъде построена на сегашното място.

На 23 декември 1965 г. експертният съвет по строителството при ЦС на БТС утвърждава плановото задание. На 14 март 1966 г. ОНС-Ловеч дава съгласие за построяване на хижата. По решение на УС на ТКЗС – Ново село и със Заповед на министъра на горите и горската промишленост през 1967 г. се отстъпват безвъзмездно 20 дка площ за строителство на хижата.

Създаден е Хижестроителен комитет, съставен от 41 членове, представители на партийни, държавни, стопански и други органи. На 20 април 1967 г. комитетът решава:

  1. Строежът на хижата да бъде възложен на ГУСВ (строителни войски), поделение 1810-Плевен.
  2. Туристическата хижа да се нарича „Плевен“.

Първата копка на х. „Плевен“ е направена на 3 юли 1967 г.

Строителството се извършва „при сурови и трудни условия“. През есента на 1968 г. силна буря отнася почти целия построен етаж, заедно с кофража на втората бетонна плоча. „Но младите воини, под ръководството на полк. Стоянов, с желязна воля, младежки жар и ентусиазъм преодоляват всички трудности.“ – пише в Летописа на хижата.

По две въжени линии с дължина 1200 м се извозват „строителни материали на повече от 100 хиляди куб. м маса и тия за обзавеждането“. Извършени са голям обем строително-монтажни дейности.

Вижте още: 10-те планински първенци на България: опознай родината отвисоко

Строително-монтажни дейности за изграждането на х. Плевен
Строително-монтажни дейности за изграждането на х. Плевен (източник: Летопис на х. Плевен; снимка: Данаил Петков)

Усвоени са 220 000 лв. за строителство и над 100 000 лв. за обзавеждане. В изграждането на хижата вземат участие редица предприятия и организации. С доброволен бригадирски труд участват и служители на ОНС – Плевен.

В летописа е записано:

Успешното завършване на хижата става под ръководството на ОК на Партията с първия секретар др. Пенко Герганов и неуморната работа на хижестроителния комитет, с председател Иван Бешев.

Хижата е открита на 14 ноември 1971 година, като за целта е проведен „импровизиран митинг“, на който е  произнесено слово и са връчени награди на отличилите се в строителството. Присъстват и над 2000 туристи.

След пускането на хижата в експлоатация, строителните работи продължават. През 1972-1973 г. е асфалтиран пътят от ВЕЦ „Видима“ до водохващането и са построени стабилни мостове. Прекарана е телефонна връзка между водохващането и хижата. Направена е изолация, а бараките, обслужвали строителите, са преустроени в спални помещения.

През 1974 г. с помощта на Горско стопанство „Ново село“ и бригадирски труд на работниците от ОС на БТС е направена просека за ски писта и е построен първият малък ски влек.

Същата година се прави копка на втората сграда, която е построена „по стопански начин“ с доброволен труд на работниците от ОС на БТС и ТД „Кайлъшка долина“. При пускането ѝ в експлоатация праз 1979 г., легловата база на х. Плевен нараства на 300 легла.

Вижте още: Хижа „Плевен”

В хижата са извършени още голям обем ремонтни дейности – смяна на парокотела и разширяване на парното помещение в старата сграда, няколко пъти „безиросване“ на фасадата, дооблицоване на фоайето и столовата. В салона е изработен художествен декор „Хайдушка сватба“, дар от художника Тома Трифоновски.

През 1980 г. е подменена ламарината на покрива на старата сграда, подобрени са санитарно-хигиенните условия – положена е канализационна мрежа и са построени съоръжения за отпадните води. Решен е въпросът с вертикалната планировка на района.

За комплексното обслужване на туристите на нивото на съвременните изисквания, са разкрити ресторант, лавка и чайна.

Хижата се утвърждава като търсен туристически обект. В началото на 80-те години през хижата годишно преминават 26 000 туристи. Ежегодно над 800 скиори се обучават под ръководството на опитни учители. ОС на БПС организира тук зимния етап от прегледа „Здрави, силни, работоспособни“. Провеждат се ски ралита. Всяка година Денят на туризма се отбелязва с традиционен масов туристически събор и изкачване на връх Ботев.

Хижа „Плевен“ е първата хижа, получила подкрепа по проекта на SPORT DEPOT „Дом в планината“.

Вижте рубриката ни: „Построяването на българските хижи“.

* Зараждане и развитие на туристическото движение в Плевен (1901–1944), автор: Димитър Петров

** Използвани са материали от Летописната книга на х. „Плевен“, предоставени от управителя на хижата Данаил Петков

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.