„Климатична фреска“ – образователната игра за климата, която печели все повече почитатели

По време на предстоящата пленарна сесия на IPCC в София, от 26 юли до 2 август, ще се проведат няколко публични “Климатични фрески”, като съпътстващи събития

0
 

Сподели

Shares

Климатична фреска

През последните години в Европа се наблюдава тревожно нарастване на конспиративните теории, които отричат изменението на климата, особено в контекста на екстремни метеорологични явления.

Така започва докладът на Европейската мрежа за стандарти в проверката на фактите (European Fact-Checking Standards Network), описващ конкретни случаи на целево заблуждаващи кампании в няколко европейски страни. Оказва се, че във времена на безпрецедентни промени в биоразнообразието и климатичната система, е все по-трудно да се ориентираме кое е факт и кое заблуждаваща информация.

Съществуват обаче неформални методи за обучение, с помощта на които можем да навлезем дълбоко в научните основи на тези промени. Един от методите на Образованието за устойчиво развитие (ESD) – отговор на UNESCO на спешните предизвикателства, с които се сблъсква планетата, е Климатичната фреска – работилница под формата на игра, създадена от френския специалист по климата Седрик Рингенбак.

В България набира популярност тричасовата работилница „Климатичната фреска“, в която с помощта на опитни фасилитатори, участниците си спестяват прочитането на няколко хиляди страници трансдисциплинарен научен текст от последния доклад на Междуправителствения панел по изменението на климата (IPCC) и вникват бързо в научните основи на климатичните промени и ефектите от тях.

Народни представители играят "Климатична фреска", 2023 г.
Народни представители играят „Климатична фреска“, 2023 г.

Вече над 3000 българи са участвали в работилници, проведени от 150 обучени фасилитатора от 2021 г. насам. В света фасилитаторите са над 75 000, а участниците във фрески – над 1,7 милиона души.

Работилницата се базира изцяло на научните доклади на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC). С помощта на комплект от 42 илюстровани карти и опитен фасилитатор, участниците в работилницата научават най-важното за изменението на климата по леснодостъпен начин в рамките на 3 часа. Серия от Климатични фрески ще бъдат проведени като съпътстващи събития към 61-вата пленарна сесия на IPCC от 26 юли до 2 август.

Предимства на образователната игра Климатичната фреска

  • методът се базира на груповата работа и колективната интелигентност –
    групата участници успява да сглоби всички причинно-следствени връзки по отношение на изменението на климата без никаква подготовка и само с подсещащи въпроси и допълващи факти от страна на фасилитатора;
  • има двупосочен обмен на идеи и познание, за разлика от формалното образование, при което учителите обучават, а учениците учат;
  • предлага достъпен и лесен начин хората да научат и разберат как действията водят до процеси и последствия в околната среда;
  • висока ефективност на играта – “Климатичната фреска” успява за кратко време да предаде огромно количество знание и да мотивира хората да действат.

Климатична фрескаКакво представлява “Климатичната фреска”?

“Климатичната фреска” се състои от няколко етапа, като в първите 90 минути се редят 5 групи карти и се търси причината и следствието. Картите се свързват с множество линии – „едно е парниковият ефект с повишаването на температурата, а съвсем друго е промяната на киселинността на океана, но все пак и двете имат връзка с повишаването на концентрацията на въглеродния диоксид“.

На всеки етап участник от групата разказва как се е стигнало до тази подредба, а фасилитаторът задава уточняващи въпроси и дава напътствия, ако групата е тръгнала в погрешна посока. След като картите са наредени, участниците рисуват и творят половин час, за да осъзнаят всичко, което са прочели и научили.

Следващият етап е споделянето на емоции, свързани с научените факти – този етап се оказва ключов, тъй като в първия етап на играта се натрупва много напрежение. След това има кратка презентация на научни факти и актуални данни. В тази част е и обсъждането на решенията.

Климатична фрескаКак играта идва в България

Мартин Заимов, единият национален координатор, разказва, че в края на 2021 г. неговият син Тома му предлага да я направят на български. Много хора помагат за превода, сред тях са: Антоанета Йотова, Апостол Дянков, Асен Ненов, Вихрен Митев, Гергана Берова, Марияна Янева, Тома, Цветелина Томова, но и много други, учени, които боравят с материята и съответния език от години, учители и много различни хора, които са играли „Климатична фреска“.

За кого е подходяща

За „Климатична фреска“ е характерно това, че с лекота се разказва по семпъл и занимателен начин сложна и важна научна материя, а познанието е едно от най-важните неща за хората, споделя Мартин Заимов. В този ред на мисли едва ли има хора, за които тя да не е подходяща. Освен това основната версия от 42 карти има по-кратък детски вариант с 21 карти, подходящ за лица до 14 години.

Играта може да бъде бъде реализирана и в дигитален вариант, чрез използване на някоя от видео платформите, най-вече Zoom и платформата за колаборация Mural. Желателно е играчите да са 7, но е възможно да се играе и от 4-ма.

Вместо заключение

„Често хората спорят един с друг. Понякога това ми показва как все още съществува много силна дезинформация относно климатичните промени. От друга страна, често виждам в тези спорове и че хората дълбоко се вълнуват и засягат от тези въпроси. Споровете с жар идват от теми, които засягат пряко живота на хората и те често имат проблеми, които остават недоизказани и нечути.“ – споделя Цветелина, фасилитатор.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.