Сънят. Откровено с Ина Димитрова

Заедно със специалистите в науката за съня Magnifleх проучваме навиците за сън на шампионката по гмуркане Ина Димитрова

1
 

Сподели

Shares

За да се справя с ежедневните предизвикателства в живота, човек има нужда да разчита в пълна степен на своята устойчивост, сила и издръжливост. Тези ресурси обаче не са неизчерпаеми. Ето защо, за да разберем как всеки ден възстановява силите си, в рубриката ни с Magniflex, посветена на съня, се срещаме с шампионката по гмуркане в открити води Ина Димитрова. 

Сънят. Откровено с Ина ДимитроваИна е много интересен човек. Да умееш да се вглеждаш навътре в себе си и същевременно да си много активен, са сякаш две изключващи се неща. Но когато говорим за Ина Димитрова, забравяме за пределите на възможното.

Тя е водолазна инструкторка и, плувайки в свои води, през 2015 г. доказа, че за нея няма лимит. Тогава постави впечатляващ рекорд, като  достигна дълбочина от 201 метра в Червено море, което е световен рекорд за гмуркане за жени в открити морски води. 

Ина се е посветила и на това да изследва дълбините на душата. Тя се занимава с духовни практики и води медитация за активно съзнание или Ananda Mandala (Circle of Bliss) – древна и много мощна дихателна техника. Също така е автор и лектор в програма за справяне със страховете. 

Наскоро Ина Димитрова стана майка и е отдадена на грижите за прекрасната си дъщеричка. А ние я помолихме да ни разкаже как разпределя времето си, как възстановява енергийните си запаси и каква роля играе сънят за нея.  

Сънят. Откровено с Ина ДимитроваЗа значението на съня

Ина признава, че някога е смятала времето за сън за изгубено. След като обаче преди време загубва съня си за много дълъг период, оценява неговата важност „по най-трудния начин“. Смята, че той е от изключително значение, особено за една жена.

Липсата на качествен сън, смея да твърдя, във времето носи изменения на личността, намалява от капацитета на човек и внася безпорядък в здравословните му отношения с хората.

За себе си тя е преценила, че са ѝ нужни 8 часа, като може да ѝ бъдат достатъчни и 6-7 часа качествен сън, за да се събуди ведра и енергизирана.

„Забелязала съм – споделя ни още Ина, че най-качествено се наспивам, когато спя между 23 ч. и 7 ч. Нито един друг сън в друга част на денонощието не ме зарежда така, както трябва, а и аз не съм от хората, които могат да заспят по всяко едно време на денонощието или където и да било, като място и позиция. “

Сънят. Откровено с Ина ДимитроваЗа момента обаче грижите за двумесечното бебе изместват тези формули за сън на заден план. Остават ѝ 4-5 часа сън на денонощие и Ина се шегува, че ще изчака по-добри времена, за да се наспи.

Принципно събуждането ѝ е като по часовник – в 8.00 отваря очи и вече е готова за дневните задачи. Не е от хората, които имат нужда от няколко часа, за да се разсънят и влязат в кондиция.

Ритуали преди сън

В часовете преди лягане Ина чете, гледа подкасти, филми, медитира, разглежда инстаграм постове и гледа да си поговори с любимия, това ѝ дава най-качествен сън.

Сънят. Откровено с Ина ДимитроваОпитва се да избягва храненето преди лягане, но когато вечер се прибира след тежка тренировка или танци в залата, трябва да се нахрани. За вечеря избира протеинова храна – месо със зеленчуци, но понякога и „просто каквото напипам в шкафа“.

Крайно нездравословно, но години наред съм била на режими и в момента приоритетите ми сякаш са изместени. Разбира се, стремя се към едни 80-90% здравословна храна, в малки количества и на често. Пия само вода и чайове, а в момента и кокосова вода.

Времето за сън

Ина признава, че спи леко и обичайно едната половина от мозъка ѝ работи, а нощем се буди. Обичайно спи по гръб и настрани, често и без възглавница, когато е по гръб, или настрани, с възглавница между краката, заради кръста и таза.

Често пие през нощта по една чаша вода, а сега, докато кърми, изпива поне по 3 чаши на нощ. Случва се да става и за да ходи до тоалетната.

Сънят. Откровено с Ина ДимитроваЗа подобряване на съня

Ина е установила за себе си работещ метод за здрав сън – важно е да е изхабила физическата си енергия до 0, медитацията и дихателните практики да присъстват в ежедневието ѝ и да не си ляга скарана с човека до себе си или с когото и да било.  Също така за нея е важно да спи на твърд матрак и с правилната възглавница.

Липсата на сън

Недоспиването кара Ина да се чувства ужасно. Ефектът от него е задържане на течности, торбички под очите, намалена ефективност в работата и шофирането, установява тя. Тогава я спохождат и мрачни мисли.

Липсата на сън дава своя отпечатък и превръща в кошмар времето преди тренировка или преди гмуркане с клиенти или курсисти. Ина признава:

След като се потопим, всичко се оправя, но преди това е ужас.

Със съжаление отбелязва, че не може да навакса недоспиването, защото многото задачи през деня не ѝ позволяват да се отпусне и подремне. „Нямам спокойствието да спя, освен това просто не мога“, казва тя. Единственият вариант да спи през деня, е ако не е спала с дни. При преумора пък сънят ѝ е по-дълъг и може да продължи 9-10 часа.

Сънят. Откровено с Ина ДимитроваБлиц въпроси за съня:

Следиш ли съня си с някакъв уред? 

Не, единствено биологичният ми часовник, който е безпогрешен.

Кое е най-странното място, на което някога си спала?

На пода с глава върху леглото, в градския транспорт след нощно парти, на тревата на Витоша…, но всичко това важи за ученическите ми години, когато можех да спя на такива места.

На какъв матрак спиш у дома?

Твърд, определено.

Сънят. Откровено с Ина ДимитроваКакво беше важно за теб когато избираше своя матрак.

Да бъде достатъчно твърд, така че да поддържа гръбнака ми изправен, тъй като имам болки.

Кой е най-интересният / запомнящият се сън, който си сънувала?

Моите сънища са крайно абстрактни и трудни за разказване.

За кой активен човек (евентуално в същата дисциплина) би ти било интересно да видиш отговорите на същите въпроси?

Хммммм…, интересен въпрос… На Ивет Лалова например.

Следете историите и на други целеустремени личности, които правят всичко възможно, за да поддържат ежедневно най-добрата си форма в рубриката ни за съня с Magniflex.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Заслон Кикиш е най устния заслон на Витоша достъп до автомобили няма,перфектна чистота и разделно хвърляне на боклука в раницата на доброволците които милеят за заслона като роден дом

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.