Колко често да бягаме маратон?

Ако сте запален бегач и маратоните се превръщат във ваша страст, научете колко маратона е здравословно да бягате на година

0
 

Сподели

Shares
Какво се случва с тялото след пробяган маратон
снимка: Lisbon Marathon & Half

На фона на общото нарастване на интереса към бягането, броят на тези, които започват да „колекционират“ маратони, също расте. Ставаме свидетели дори на фантастични рекорди.

През 2003 г. британецът Ранулф Файнс пробягва 7 маратона в 7 части на света и континенти, за първи път за 7 дни. През 2011 г. белгиецът Стефан Енгелс завърши своя 365-и маратон за една година (средно време: 4 часа). През 2017 г. Адам „Танго“ Холън от Обединеното кралство пробягва 10 маратона за 10 дни за рекордно време от 27:38:36 ч.

Вижте също: Гари Маккий пробяга 365 маратона и събра 1 милион паунда за благотворителност

Победителката в Атинския маратон Γιωργος Θεοχαρης
Победителката в Атинския маратон Γιωργος Θεοχαρης / снимка: Greek Reporter

Значително по-малко се коментират негативите, които подобни рекорди могат да донесат. Ето защо ще разгледаме по-важните от тях, в зависимост от различни предразполагащи фактори:

Подготовката

Всичко зависи от подготовката на бегача, неговите цели и скорост. Например, професионални спортисти, в тренировъчни лагери правят дълги тренировки всяка седмица, които могат да бъдат 20, 30 и 40 км – т.е. те бягат почти маратон.

За средностатистическите бегачи обичайно се препоръчват два маратона годишно:

  • така ще имат време да се подготвят добре за състезанието,
  • да се възстановят след него
  • и след това да се подготвят за следващите 42 км 195 м.

Честото участие в дълги дистанции може да е причина да „прегорите“ психически и физически.

Бягане на маратон
снимка: Abbott World Marathon Majors

Целите

Но като цяло всичко зависи от вас, вашите цели и желания. Обучен човек може да бяга маратони условно всяка седмица. При условие, че го прави в тренировъчен режим, а не на максимално или близко до него усилие.

Вижте още: 9 съвета: Как да избегнем травмите, докато тренираме за маратон

Почивки между маратоните

Трудно е да се говори за бегачите абстрактно. По-добре е да се вземе пример за конкретен човек: трябва да знаете за неговото обучение, възраст, хранене, как се възстановява тялото му и др.

Говорейки за средностатистическия бегач, тогава оптималната почивка е около шест месеца.

Γιωργος Θεοχαρης позира със своите 8 медала от маратона на Атина
Γιωργος Θεοχαρης позира със своите 8 медала от маратона на Атина / снимка: Аthens Мarathon

Специалисти препоръчват паузата между целевите маратони да е 5–6 месеца. Това се дължи както на психологическото състояние (имате време да се възстановите и искате отново да пробягате маратон), така и на физиологията на бегача.

3-4 месеца между стартовете – нямате време да се подготвите правилно. 7–9 месеца – ще имате време да „изгорите“ психически (да се превъзбудите).

Много професионални маратонци се придържат към графика от 5-6 месеца. Тяхното ниво на подготовка е много по-високо от това на любител бегач, но дори те се нуждаят от шест месеца, за да рестартират.

Вижте още: 10 неща, които се случват в тялото ни, когато бягаме маратон

Какви са опасностите от твърде честото бягане на маратони?

Можете да претренирате и да не се възстановите достатъчно. А това може да стане причина за травми. Може също да се обезсърчите завинаги и да изгубите всяко желание да продължите да бягате.

снимка: Zurich Rock ‘n’ Roll Running Series Madrid

Твърде честото бягане може да бъде изпълнено с проблеми за опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система

Честото бягане на маратони провокира редица сърдечно-съдови заболявания и влошава вродените сърдечни заболявания. Дългите бягания като цяло може да допринесат за развитието на коронарна болест на сърцето.

Проблеми на метаболизма и вътрешните органи

След маратона бъбреците страдат – 82% от завършилите са податливи на стадий 1 (начален) на бъбречна недостатъчност. Развиват се нарушения на водно-солевата, киселинно-алкалната саморегулация на организма, което води до вторично увреждане на всички системи на тялото.

Гликогеновите резерви са изчерпани. Нивата на гликоген могат да паднат толкова ниско, че да няма достатъчно глюкоза в кръвта, за да захранва правилно мозъка. Това води до хипогликемия, придружена от обща умора, намалена координация на движенията и проблеми с концентрацията.

Мускулно-скелетната система е подложена на силен стрес. Не всяка връзка и става може да издържи 42 000 стъпки по време на маратон. Затова е важна профилактика – следете износването на обувките, разтягайте се, загрявайте преди тренировки и състезания, укрепвайте сърцевината със специални упражнения.

Вижте още: Какво се случва в тялото ни след като пробягаме маратон?

Оптимистично

Все пак, ако не прекалявате със състезателните маратони, добре е да знаете, че две седмици след маратон са достатъчни, за да се възстановят мускулите, съставът на кръвта се стабилизира след седмица, а имунната система се възстановява след три седмици.

Какво се случва с тялото след пробяган маратон
снимка: GENERALI MÜNCHEN MARATHON

Практически съвети  за любители бегачи, които решат да пробягат повече от 2 маратона за една година

Важно е преди всичко да помислите внимателно: готови ли сте за това или не? Преминете през пълен, сериозен преглед, за да знаете със сигурност, че от медицинска гледна точка можете да пробягате 42 195 м. Не забравяйте почивката и възстановяването, като част от тренировъчния процес.

Погрижете се за себе си и помислете за здравето си. Не преследвайте броя на стартовете. В подготовката си използвайте пулсомер, изучавайте личните характеристики на тялото и слушайте препоръките на доверени треньори.

Ако решите да участвате в маратони, не забравяйте да се възстановите добре след всеки един:

  • след като приключите маратона, продължете да приемате течности;
  • облечете се, внимавайте тялото ви да не се преохлади;
  • ходете поне още 10 минути;
  • веднага след финала хапнете нещо сладко (банан, бонбон, спортна напитка);
  • наградете се с обилна, богата вечеря;
  • 2-3 дни си набавяйте максимално дълъг сън;
  • 30 минути лек джогинг на следващия ден;
  • масаж и физиотерапия – 4-5 сесии (първият масаж направете два дена след финала).

Помнете – разумният подход в тренировките и състезанията е съществен за спортното дълголетие и насладата от движението!

Вижте още: 10 съвета: как да се възстановим след маратон

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.