Скално-култов комплекс „Свети Мина“, с. Мечкул

Предания свързват скалното светилище с Александър Велики

0
 

Сподели

Shares

Мегалитното скално светилище „Св. Мина“ има интересна история, а причудливите форми на скалните композиции пробуждат въображението. То се намира в местността Амина, в близост до землището на село Мечкул, в района на Средна Струма, община Симитли. В непосредствена близост до него има параклис, носещ същото име „Свети Мина“.

Скалните образувания в района са толкова много, че стигат до реката. Видимо е, че основната скална композиция някога е била част от голям скален комплекс, наричан от местните „каменния град“.

Различни форми и скални образувания в местността са наречени: Чучулига, Стъпка на Крали Марко, Лъвска глава и Риба Змиорка.

Вижте още: Локации с кауза: Кресненско дефиле

Скално-култов комплекс "Свети Мина"
Снимка: Anna Karkovska, Фейсбук

Извършените археологически проучвания са установили, че в района е имало поселища още от времето на Неолита (7000-3000 г. пр. Хр.). Малкото налични сведения показват, че когато земите на Древна Тракия стават част от Римската империя, на това място е изградено ново светилище. В периода на ранното Средновековие пък езическите богове отстъпват място на Християнството. Тогава именно за покровител на святото място е избран Свети Мина. Местното население от векове почита светеца и на празника му (11 ноември).

Следи от древно селище на тракийското племе Меди пък са намерени при археологически проучвания в района на близкото село Крупник.

Скално-култов комплекс "Свети Мина"
Снимка: Stoyan Kostadinov, Фейсбук

Обхождайки мястото, щом се изкачите на някой от камъните, може да видите в низината пъстротата на Кресненско дефиле. От тази гледна точка ще забележите, че причудливите скали стигат чак до реката. И приказката не свършва дотук – край реката има издълбани в светлия гранит корита, които са толкова гладки, че биха били достойни за принцеси. Неслучайно местните говорят, че в тях се къпят самодивите…

Вижте още: Древните светилища в България (част 1)

Предания и легенди

В местните предания и легенди се споменава за древен Римски път, по който е транспортирано вино, създадено от лозовите масиви наоколо. Според устните предания на местните жители – самият Александър Македонски е посетил светилището и там жрица му предрича, че ще стане Владетел на Света. Жителите на Мечкул твърдят, че знаят точно върху кой камък е извършено гаданието.

Друга от легендите за мегалитното светилище говори за наличието на голям харман, който бил постлан с бакърена, а девет коня били впрягани по време на вършитба. Има предположения, че харманът е играл роля на календарно пособие, което е отброявало дните и сезоните.

Параклис "Свети Мина", с. Мечкул
снимка: Didi Tsenova, Фейсбук

Параклисът

Историята на параклиса е свързана с предсказание на Баба Ванга. Разказват, че една жена от село Мечкул била много болна и по съвет на Ванга направила курбан на скалите в местността „Амина“. Скоро жената оздравяла, а когато историята ѝ се разчува, местните решават да построят храм на това свято място.

Как да стигнете:

Тръгвайки от град Симитли и поемайки по отбивката за село Полето, продължете по пътя покрай селата Брежани и Ракитна. Непосредствено преди Мечкул, вдясно се продължава по черен път до местността Амина – единствената маркировка е малка дървена табелка.

Вижте още: Светилищата в България: „Чачин камък“

Снимки: Johnnie B. Goode (Иван Панкев), Anna Karkovska, Stoyan Kostadinov, Galya Georgieva/ Фейсбук

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.