Как се прави състезание: K3 ULTRA GBR

Всичко най-интересно за създаването на K3 ULTRA GBR и за новото в тазгодишното издание споделя Емилия Цонева

0
 

Сподели

Shares

K3 ULTRA GBRСъздадохме рубриката „Как се прави състезание“, за да ви разкажем за хората, без които любимите ни състезания нямаше да съществуват. Ще ви срещаме с организатори на различни спортни събития, за да научим как се ражда едно състезание и как  еволюира от идея, до успешна реализация. Питаме ги за трудностите и препятствията, но и за забавните моменти. Ще им зададем въпроси и за всички нови неща около състезанието. 

За новостите и традициите в K3 ULTRA Gold Border Race разговаряме с един от създателите и организатор на ултрамаратона Eмилия Цонева: 

Къде се провежда състезанието? Какво е характерно за региона, през който минават участниците?

Трасета на K3 ULTRA GBR обхващат южната част на Родопа планина, като стартът и финалът са в гр. Златоград. Емблематично за нашия ултрамаратон е бягането по граничната бразда между България и съседна Гърция. От създаването на състезанието през 2019 година, до днес, всички наши дистанции в определен момент се движат по границата. Характерно за нашите дистанции е че при създаването им сме намалили асфалтираните участъци до минимум. Бегачите се движат по асфалт само в населените места, след това трасетата ги отвеждат в приказните Родопи, минавайки покрай древни крепости и исторически местности.

K3 ULTRA GBRНа коя дата ще се проведе тази година? Какви дисциплини съдържа тази година?

Тази година ще се проведе шестото издание на K3 ULTRA GBR. На 28 септември ще посрещнем повече от 1 200 бегачи, от 16 държави, които ще се състезават в нашите 6 дистанции – 85К, 63К, 43К, 23К и 13К. Тази година имаме специално създадено шесто трасе – GEOPS PROFI, което ще посрещне на своя старт само най-добре подготвените състезатели. Кръстихме го на нашия дългогодишен генерален спонсор и ще бъде с дължина от 20 километра и денивелация от 1000 м. Неговото трасе се движи изцяло по граничната бразда, а контролното време за изминаването му е 4 часа.

K3 ULTRA GBRРазкажете ни за историята: кога и как се зароди идеята за състезанието, кои бяха основните действащи лица и кои са сега? 

Историята на К3 ULTRA стартира преди много време. Съпругът ми е родом от Златоград и често прекарваме времето си там. Обичаме природата и здравословния начин на живот и всяка седмица си организираме маршрути в Родопите. Опознавайки красотата и енергията на тази планина, се запалихме от идеята да ги споделим. Решихме да направим нещо, което не е правено преди и да организираме ултрамаратон, стартиращ от Златоград, преминаващ през най-красивите и девствени места в Родопите. Така през 2019 година аз, моят съпруг и още няколко наши приятели случихме първото издание на събитието. Щастливи сме, че екипът зад сдружение К3 Ultra почти не е променил състава си за тези 6 години и успешно развиваме формата, като привличаме хиляди гости в Златоград.

K3 ULTRA GBRС какви трасета започнахте и променяхте ли ги през годините?

През 2019 година стартирахме с 3 трасета, а днес вече са 6. Може да се каже, че всяка година увеличавахме и добавяхме различни изненади за нашите състезатели. През 2019 година всички трасета започваха и финишираха в Златоград. Следващата година включихме 43 GBR, което започва в Мадан и финишира в Златоград. Тази година създадохме GEOPS PROFI – първата дистанция в нашето състезание, която посреща само най-добре подготвените състезатели. Променяме ги, от една страна, за да предлагаме разнообразие на нашите състезатели, а от друга страна, за да покажем още повече от прекрасните Родопи.

K3 ULTRA GBRКолко издания има състезанието и колко са били участниците?

На 28 септември тази година предстои да се проведе шестото издание на K3 Ultra GBR, а регистрираните участници до момента са повече от 1 000 от общо 14 държави. Ако трябва да сметнем общия брой на състезателите, участвали в K3 Ultra за тези 6 издания, то те са точно 4600.

K3 ULTRA GBRКакво отличава K3 Ultra GBR от останалите състезания?

Има няколко основни отличителни черти на K3 Ultra. На първо място това е, че всички дистанции в ултрамаратона в определени участъци се движат по граничната бразда между България и Гърция. Така участниците имат възможността да се насладят на прекрасни 360-градусови гледки към двете държави едновременно.
На второ място бих посочила т.нар. Зелена кауза на К3 Ultra. Това е наша инициатива, свързана визията ни за устойчивост. Според каузата ни, не по-малко от 20% от средствата, събрани от таксите за участие на нашите състезатели, се даряват за закупуване на дръвчета. В деня след състезанието всички заедно (организатори, доброволци, състезатели, спонсори и партньори) ги засаждаме в предварително уточнена зона във и около Златоград.

Нашият ултрамаратон беше първият, който започна да предлага на подкрепителните пунктове родопски специалитети, което смятам, че се запази като наша отличителна черта.

K3 ULTRA GBRРазкажете повече за дистанциите и трасетата за тазгодишното издание?

Тази година състезанието ще се проведе в 6 дистанции и 3 старта. От Златоград ще стартират – 13K, 23K, 63K и 85К, от Мадан ще стартира 43К, а от Кушла ще бъде даден стартът на GEOPS PROFI.

Най-кратката дистанция на K3 Ultra e 13К, която е подходяща за начинаещи бегачи, но и за напреднали, които не желаят натоварване. Следваща е дистанцията ни 23 K, а след нея по-дължина се нарежда 43К, дистанцията, която стартира в Мадан и финишира в Златоград. Последните 3 са всъщност най-предизвикателните дистанции на K3 ULTRA – 63К, 85К и GEOPS PROFI, което ще събере само най-добре подготвените състезатели.

K3 ULTRA GBRКои са най-предизвикателните участъци?

Най-предизвикателните участъци от дистанциите обикновено са стръмните изкачвания и техничните спускания, където участниците трябва да бъдат изключително внимателни и концентрирани. Също така, участъците с неравен терен или такива, които преминават през гористи и каменисти райони, могат да бъдат по-трудни.

А най-красивите?

Най-красивите определено са 360-градусовите гледки към двете съседни страни. Там сякаш цари безвремие, в същото време се зареждаш и сякаш искаш да останеш там още малко.

K3 ULTRA GBRКои са авторите на трасетата и по какви критерии създавате едно трасе?

От създаването на К3 Ultra, до днес, автор на трасетата е Румен Цонев, член на сдружението, който познава добре района – спецификите на терена и исторически забележителности, които спират дъха. Ние не просто създаваме трасета, при нас е като разказване на цяла история. С дистанциите си преразказваме Родопите на нашите състезатели, това е и причината да предлагаме още и още от нейната красота.

Тук ще си позволя да издам една тайна – вече сме готови с изненадата за К3 Ultra 2025. Подготвили сме съвсем ново трасе, което вече си има и трак.

Кое е най-трудното в организацията на събитието?

Най-трудното е координацията на всички детайли и осигуряването на безопасността на участниците. Това включва маркиране на трасетата, координиране на екипи за медицинска помощ и предвиждане на променливи метеорологични условия. Освен това, логистиката на транспортирането на състезатели и доброволци, както и комуникацията с всички заинтересовани страни, също представляват сериозно предизвикателство, което успешно преодоляваме вече 5 години.

Следете всички новости за състезанието на Фейсбук страницата K3 ULTRA и на уебсайта https://k3ultra.bg/.

Вижте всички статии от рубриката „Как се прави състезание“!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.